Άγιος Νικόλαος Κρήτης: Τα χελωνάκια έκαναν την εμφάνισή τους στην παραλία Άμμου (pics)

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην παραλία της Άμμου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης χελωνάκια έσπασαν τα αυγά τους και έκαναν την εμφάνιση τους. Οι νεοσσοί βγήκαν από την άμμο γύρω στις 11 το βράδυ, και υπολογίζονται πως είναι γύρω στα 50 χελωνάκια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Αγίου Νικολάου επισημαίνει πως η διαχείριση από την πλευρά των παρευρισκομένων ήταν λανθασμένη, καθώς δεν πρέπει να αγγίζονται και να μεταφέρονται οι νεοσσοί στη θάλασσα, γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν εκεί με τις δικές τους δυνάμεις.

Η ΔΑΕΑΝ θα επικοινωνήσει με τα καταστήματα για να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για την διαφύλαξη της διαδικασίας και ίσως τοποθετήσει εθελοντές για επίβλεψη στον χώρο.

Σε 10 περίπου ημέρες θα έχουμε “γεννητούρια” και στην Κιτροπλατεία.

Όπως αναφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ η σποραδική εμφάνιση μεμονωμένων φωλιών θαλάσσιας χελώνας σε διάφορα σημεία της Ελλάδος είναι συνηθισμένη λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας. Κάθε φωλιά μπορεί να είναι σημαντική για τη μελλοντική επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών στην κλιματική αλλαγή.

Ίχνη και πιθανή φωλιά στην άμμο

Αν στην παραλία δεν υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που συνιστούν απειλές για την πιθανή φωλιά, δεν χρειάζεται να ληφθεί κάποιο μέτρο. Απλά αποφεύγουμε να τοποθετήσουμε ομπρέλα και ξαπλώστρα κοντά στο σημείο αυτό.

Αν στην παραλία υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που είναι απειλές για την πιθανή φωλιά (δηλαδή λειτουργούν μαγαζιά, υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες ) χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, περίφραξη χώρου πέριξ της πιθανής φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).

Χελωνάκια στην παραλία

Δεν πρέπει να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στη θάλασσα με τις δικές τους δυνάμεις. Αν δείτε χελωνάκια να βγαίνουν από φωλιά ημέρα, ανοίξτε ένα διάδρομο στην άμμο και προστατέψτε τα από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στην θάλασσα! Και σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, σκίαση χώρου πέριξ της φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).


Πηγή: flashnews.gr