Αεροψεκασμός για την προστασία από τα κουνούπια στον Υδροβιότοπο Εθνικού Πάρκου Σχινιά

Στον Υδροβιότοπο Εθνικού Πάρκου Σχινιά στον Μαραθώνα, πραγματοποιήθηκε σήμερα η  πρώτη εφαρμογή αεροψεκασμών (προνυμφοκτονία) για την προστασία από τα κουνούπια, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη. 

Οι ψεκασμοί έγιναν σε έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων καθώς δεν υπάρχει προσβασιμότητα από εδάφους στο σύνολο των 9.000 στρεμμάτων του υδροβιότοπου όπου οι ψεκασμοί από εδάφους εκεί, είναι στον  4ο κύκλο εφαρμογών. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης για το πρόγραμμα των κουνουποκτονιών  τόνισε ότι οι ψεκασμοί στα ρέματα και σε διάφορα χαρτογραφημένα σημεία της Αττικής ξεκίνησαν αρχές Μαρτίου και πως η προστασία της δημόσιας υγείας «ειδικά στην παρούσα δύσκολη συγκυρία αποτελεί προτεραιότητα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με στοχευμένες δράσεις».  

Ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε για την πορεία του προγράμματος στην Ανατολική Αττική από τα μέλη της αρμόδιας τεχνικής επιτροπής της Περιφέρειας οι οποίοι ανέφεραν ότι  βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί : 

3 Κύκλοι Εφαρμογών Ψεκασμών (προνυμφοκτονίες) από εδάφους,  
-Σε περιοχές-εστίες περιαστικά όλων των Δήμων, 
- Στις Οικολογικά Προστατευόμενες περιοχές (φυσικά συστήματα)  όπως οι υδροβιότοποι: Αρχαιολογικού χώρου ΜΠΡΕΞΙΖΑ Νέας Μάκρης, της Παράκτιας θαλάσσιας ζώνης ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ, της Αλυκής, των εκβολών των ρεμάτων Χρυσής Ακτής & Ερασίνου Αρτέμιδας, του ποταμού Ασωπού, του  Εθνικού Πάρκου Σχινιά και των φυσικών συστημάτων Ωρωπού και Καλάμου. 
-Σε πλημμυρισμένες εκτάσεις-εστίες που βρίσκονται στον περιαστικό ιστό των Δήμων Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σπατών-Αρτέμιδος και Ωρωπού. 

Πηγή: skai.gr