Βρετανία: Χωρίς πολιτική παρέμβαση οι αποφάσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Οι αποφάσεις για τη διαχείριση των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου δεν είναι αποφάσεις που αφορούν τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά τους διοικούντες το Μουσείο, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του προς το ΣΚΑΪ εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Η δήλωση έγινε με αφορμή την επιστολή της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου προς τον Βρετανό ομόλογό της, με την οποία ζητά επισήμως την επανεκκίνηση του διαλόγου για την επανένωση των Γλυπτών.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι στο βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού έχουν λάβει και επεξεργάζονται την επιστολή της κ. Κονιόρδου, με μια επίσημη απάντηση να αναμένεται σύντομα.

Προϊδεάζοντας, ωστόσο, για το περιεχόμενο αυτής της απάντησης, ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε στη δήλωσή του: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Μπορεί κανείς να τα βλέπει χωρίς χρέωση και τα επισκέπτονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα τους λαμβάνονται από τους διοικούντες το Βρετανικό Μουσείο, χωρίς πολιτική παρέμβαση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, η υπουργός στην επιστολή της «προβάλλει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, με έμφαση στις πολιτιστικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος, σύμφωνα και με την πρόσφατη σύσταση της αρμόδιας για το θέμα διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO (ICPRCP). Περαιτέρω, προσκαλεί τη βρετανική πλευρά σε συνάντηση στην Ελλάδα για το σκοπό αυτό».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, εξάλλου, δήλωσε στο ΣΚΑΪ πως το ίδρυμα δεν έχει προσεγγιστεί απευθείας από την ελληνική κυβέρνηση για να συζητηθεί το θέμα.

Η εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση του λονδρέζικου μουσείου ότι τα εκθέματά του «αφηγούνται την ιστορία των πολιτιστικών επιτευγμάτων σε όλο τον κόσμο, από τη χαραυγή της ανθρώπινης ιστορίας εδώ και περισσότερο από δύο εκατομμύρια χρόνια, έως σήμερα».

Κατά την εκπρόσωπο του Βρετανικού Μουσείου, τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας. «Είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο σε αυτή την αλληλένδετη παγκόσμια συλλογή. Είναι κομμάτι της παγκόσμιας κοινής κληρονομιάς και υπερβαίνουν τα πολιτικά σύνορα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι οι διοικούντες το Μουσείο προχωρούν σε εκτενείς δανεισμούς εκθεμάτων σε όλο τον κόσμο.

Συνεχίζοντας στην επίσημη γραμμή του Βρετανικού Μουσείου, η εκπρόσωπός του σχολίασε ότι το Μουσείο Ακρόπολης επιτρέπει στους επισκέπτες να εκτιμούν τα Γλυπτά που εκτίθενται εκεί, «τα οποία είναι σχεδόν τα μισά από τα Γλυπτά που έχουν επιζήσει», με υπόβαθρο την αθηναϊκή ιστορία. Παράλληλα στο Λονδίνο τα Γλυπτά είναι μία σημαντική αποτύπωση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας.

«Οι διοικούντες το Βρετανικό Μουσείο πιστεύουν σθεναρά ότι υπάρχει ένα θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος στο να είναι τα Γλυπτά μοιρασμένα μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, με το καθένα να διηγείται συμπληρωματικές αλλά διαφορετικές ιστορίες», κατέληξε η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.

Σημειώνεται ότι οι υποστηρικτές της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα τονίζουν μεταξύ των δικών τους επιχειρημάτων ότι η πλευρά του Βρετανικού Μουσείου αποφεύγει να απαντήσει στο διαρκές ερώτημα που άπτεται της ηθικής πλευράς του ζητήματος, γιατί δηλαδή δεν επιτρέπει την επανένωση των διασωθέντων τμημάτων ενός μοναδικού, ενιαίου έργου τέχνης.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο