Τσεκλένης: Πώς έπεισε τον Ωνάση να ράψει αντί του Pierre Cardin τις στολές της Ολυμπιακής (pics)

Εφυγε από την ζωή τη Πέμπτη (30/01) σε ηλικία 82 ετών ο σπουδαίος Έλληνας σχεδιαστής μόδας Γιάννης Τσεκλένης. Το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ο Γιάννης κατάφερε να εισαγάγει την ελληνική μόδα στο διεθνή κόσμο.

Μέσα στην πορεία του αξιοσημείωτη ήταν η περίδος που ανέλαβε να σχεδιάσει τις στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής Αεροπορίας του Αριστοτέλη Ωνάση.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που από την πρώτη κιόλας πτήση η Ολυμπιακή εντυπωσίασε με τις στολές της. Οι πρώτες στολές είχαν σχεδιαστεί από τον Jean Desses ένας από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές μόδας την δεκαετία των 1940 – 1960. Το 1966 τις στολές σχεδίασε η Coco Chanel.

Αργότερα τον σχεδιασμό ανέλαβε ο Γιάννης Τσεκλένης. Προηγουμένως όμως ο Ωνάσης είχε επιλέξει τον Pierre Cardin. Τις αρχές του 70’ όμως ο Έλληνας σχεδιαστής εκτόπισε πραγματικά τον Cardin και σχεδίαζε τις στολές από το 1972 – 1976.

Όπως αναφέρει το must, κατάφερε με το ιδιαίτερο στιλ του να φέρει τα πάνω κάτω και να κάνει τις πιο καινοτόμες επιλογές αφού δεν αρκέστηκε απλά στις στολές. Ο Τσεκλένης σχεδίασε και αξεσουάρ για τις αεροσυνοδούς σε διάφορα χρώματα εκτός από το κλασικό μπλε. Οι λευκές ελαστικές μπότες με τα μίνι φορέματα τις έκαναν να φαίνονται πιο σέξι από ποτέ. Ας μην ξεχνάμε και τις ομπρέλες που τους είχε σχεδιάσει.

«Πρότεινα στον Ωνάση, να του δωρίσω 50 στολές με τους Ολυμπιακούς κύκλους για να τις φοράνε σαν ποδιά-ρόμπα σερβιρίσματος από βαμβάκι, οι αεροσυνοδοί της πρώτης θέσης. Την άλλη μέρα το πρωί, μόλις του το είπαν, είπε “και γιατί να μη μου σχεδιάσει όλες τις στολές;”. Αυτό, προκάλεσε την πολύ πρόωρη διακοπή των στολών του Pierre Cardin», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, ο ίδιος ο Γιάννης Τσεκλένης.

Ο Ωνάσης μιλώντας με το τμήμα δημοσίων σχέσεων ζήτησε να αναλάβει τις στολές ο Τσεκλένης όταν του απάντησαν «Μα έχουμε τον Cardin» αυτός είπε, «Όχι, θέλω τον Έλληνα».

Έτσι ο Τσεκλένης έφτιαξε μια ολόκληρη γκαρνταρόμπα για να μπορέσει να τον ξεπεράσει.

Για τις στολές που σχεδίασε ο Τσεκλένης έχει γράψει και τραγούδι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, το οποίο ερμηνεύει ο Γιάννης Χαρούλης. «Με γεια το μοντελάκι σου, που έφτιαξε ο Τσεκλένης κυρ αστυνόμε το φτωχό, τι έφτεξα και δέρνεις»

ΠΗΓΗ: MUST

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: TWITTER-AP

TAGS: ΩΝΑΣΗΣ