Σε μικρή απόσταση από το Καρπενήσι βρίσκονται διάσπαρτα αμέτρητα πανέμορφα χωριουδάκια, βυθισμένα σε ένα καταπράσινο από έλατα περιβάλλον, που πραγματικά αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες της επιτροπής της UNESCO, η περιοχή είναι η πέμπτη στον κόσμο και η πρώτη στην Ευρώπη σε καθαρότητα, με μηδενική μόλυνση. 

Το Μεγάλο Χωριό είναι ένα από αυτά, και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα, απέχοντας μόλις 17 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Με μια απίστευτη πανοραμική θέα στις κορυφές της Χελιδόνας μα και στην απέραντη κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη που απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει το ανθρώπινο μάτι, έχει καταφέρει να κερδίσει την καρδιά των επισκεπτών, όποιο χρώμα και αν αντικρίσουν σε αυτές. Γιατί, τόσο το πράσινο του καλοκαιριού όσο και το λευκό του χιονιού τους χειμερινούς μήνες, κάνουν τον τόπο πραγματικά εντυπωσιακό. 

Τα παραδοσιακό πέτρινα αρχοντικά σπίτια, οι πλακόστρωτοι δρόμοι και οι πέτρινες βρύσες του χωριού, προσδίδουν στο μέρος μια γραφικότητα ασύλληπτου κάλλους, που σε συνδυασμό με τη φιλοξενία, τη διάθεση και την ευγένεια των κατοίκων, καθηλώνουν τον επισκέπτη, δημιουργώντας του την ανάγκη για ακόμα μια μελλοντική επίσκεψη σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο. 

Καθίστε στην πλατεία του χωριού, χαλαρώστε και ακούστε το θρόισμα των φύλλων του μεγάλου πλάτανου να σας μαρτυρά ιστορίες από τα χρόνια της επανάστασης, τότε που το χωριό υπήρξε τόπος συνάντησης, μαχών μα και έδρα των δυνάμεων της απελευθέρωσης, έως τα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου, και αφεθείτε στη μαγεία της φύσης και των εκλεκτών γεύσεων που θα γευτείτε κατά την παραμονή σας εκεί. 

Και εάν βρεθείτε κοντά στο χωριό την παραμονή των Φώτων, μείνετε για να παρακολουθήσετε ένα από τα πιο παλιά έθιμα της περιοχής, το «Καλημέρα», όπου οι άνδρες του χωριού βγαίνουν στους δρόμους, λένε τα τοπικά κάλαντα και μαζεύουν χρήματα με σκοπό το μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με τραγούδια και χορούς που λαμβάνει χώρα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πηγή φώτο - βίντεο: Travel Inspiration

Πηγή: Travel inspiration

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις