Ταινίες Πρώτης Προβολής του Κεν Λόουτς που αξίζουν να δείτε

Η τελευταία ταινία του σπουδαίου Κεν Λόουτς «Δυστυχώς Απουσιάζατε» ξεχωρίζει από τις επτά νέες κινηματογραφικές αφίξεις της εβδομάδας που ξεκινά απόψε. Το δικό τους ενδιαφέρον έχουν και τα φιλμ «Δόκτωρ Ύπνος», το σίκουελ της «Λάμψης» και το δραματικό «Κλέφτης Αλόγων», ενώ για τους «συλλέκτες» υπάρχει και η επανέκδοση του «Ο Λένιν το 1918», μια σοβιετική παραγωγή του 1937, σε σκηνοθεσία του φημισμένου Μιχαήλ Ρομ.

«Δυστυχώς Απουσιάζατε»

(«Sorry We Missed You») Δραματική κοινωνική ταινία, βρετανικής (γαλλικής και βελγικής) παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Κεν Λόουτς, με τους Κρις Χίτσεν, Ντέμπι Χάνιγουντ, Ρις Στόουν, Κέιτι Πρόκτορ, Μαρκ Μπερνς κα. Ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες ιδεολόγους του σινεμά, που συνεχίζει να μιλά για την εργατική τάξη και όλα αυτά που τη θέλουν σαν φρέσκο κρέας στην κρεατομηχανή ενός άγριου καπιταλιστικού συστήματος και που πάντα προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις, επιστρέφει με μία ακόμη καθημερινή απλή ιστορία, αλλά βάζοντας όπως συνηθίζει, όλη του την ψυχή και την αφηγηματική του ικανότητα. Ο Κεν Λόουτς, μαζί με τον μόνιμο στενό συνεργάτη του στο σενάριο Πολ Λάβερτι, μέσα από ένα οικογενειακό δράμα μιλά για την απελπισία ενός ανθρώπου που προσπαθεί να ξεφύγει από τη μοίρα που του έχει επιβάλει η άρχουσα βρετανική τάξη τζογάροντας ότι έχει και δεν έχει για να γίνει αφεντικό του εαυτού του, κυνηγώντας το καρότο της καλύτερης ζωής χωρίς να το φτάνει ποτέ.

«Κλέφτης Αλόγων»

(«Out Stealing Horses») Ψυχολογικό δράμα, νορβηγικής (σουηδικής και δανέζικης) παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Χανς Πέτερ Μόλαντ, με τους Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Τομπίας Σάντελμαν, Ντανίκα Κέρσικ, Τζον Ρένες κα. Ενδιαφέρουσα δραματική ταινία, που βασίζεται στο παγκόσμιο ευπώλητο του Νορβηγού Περ Πέτερσον, από τον Χανς Πέτερ Μόλαντ («Ψυχρή Καταδίωξη», «Με Σειρά Εξαφάνισης») και που αποτελεί την επίσημη πρόταση της Νορβηγίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ένας διαλογισμός για τη ζωή, την ευθύνη και την ενοχή, την αίσθηση της απώλειας, με τη φύση της νορβηγικής ενδοχώρας να κυριαρχεί στις θαυμάσιες εικόνες, που οφείλονται στο βραβευμένο διευθυντή φωτογραφίας Ράσμους Βίντεμπεκ. Μια ατμοσφαιρική ταινία με πολλά φλας μπακ. Οι μνήμες από το καλοκαίρι της νεότητας και το παρόν στο χειμώνα των γεραμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ