Στον Dar Yasin το πρώτο Διεθνές Βραβείο Φωτορεπορτάζ Yannis Behrakis

Το Athens Photo World με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι νικητής του νέου διεθνούς βραβείου φωτορεπορτάζ Yannis Behrakis είναι ο Dar Yasin, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Associated Press με βάση του το Σρίναγκαρ του Κασμίρ. Ο Dar Yasin συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό για το διεθνές βραβείο Yannis Behrakis με τη δουλειά του «Κασμίρ: ένας πόλεμος χωρίς τέλος», με μια σειρά 24 φωτογραφιών τραβηγμένων μεταξύ 2016 και 2019.

Το διεθνές βραβείο φωτορεπορτάζ Yannis Behrakis, ύψους 15.000 ευρώ, απονέμεται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της ευρύτερης υποστήριξής του προς το Athens Photo World, σε συνεργασία με το Athens Photo World, ακολουθώντας τις εκφρασμένες επιθυμίες και το όραμα του Γιάννη Μπεχράκη. 

Ο Dar Yasin αναφέρει για την δουλειά του:

“Από τότε που η Ινδία και το Πακιστάν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Μ. Βρετανία, το 1947, η υπό αμφισβήτηση περιοχή του Κασμίρ στα Ιμαλάια βρίσκεται στο επίκεντρο συγκρούσεων μεταξύ των δύο εθνών. Οι γειτονικές χώρες, με πυρηνικές εγκαταστάσεις στα εδάφη τους, έχουν πολεμήσει αρκετούς πολέμους για την περιοχή, την οποία αμφότερες διεκδικούν εξ ολοκλήρου.

Το 1989 ξέσπασε στο Κασμίρ μια αιματηρή εξέγερση με δεκάδες στρατιωτικών να εξαπολύουν μια βίαιη καμπάνια εναντίον της Ινδικής κυριαρχίας. Αυτονομιστές αντίθετοι με την Ινδία από καιρό απαιτούν να δοθεί ανεξαρτησία στην περιοχή των Ιμαλαίων ή να συγχωνευθεί με το γειτονικό Πακιστάν. Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν διοικούν από ένα τμήμα του Κασμίρ. Πρόσφατα, το τμήμα που βρίσκεται υπό Ινδικό έλεγχο έχει βιώσει ανανεωμένες επιθέσεις επαναστατών και επαναλαμβανόμενες δημόσιες διαμαρτυρίες εναντίον της Ινδικής διοίκησης, οι οποίες -  τον περασμένο χρόνο - άφησαν περισσότερους από 400 νεκρούς, τους περισσότερους της δεκαετίας.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει τους επαναστάτες, μια κατηγορία που το Πακιστάν αρνείται. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Κασμίρ υποστηρίζουν τον αγώνα των επαναστατών ενώ επίσης συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες εναντίον της Ινδικής κυριαρχίας. Περίπου 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην εξέγερση και τα συνεπακόλουθα σκληρότερα στρατιωτικά μέτρα από την πλευρά της Ινδίας”. 

Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη και μέλη την MaryAnne Golon, Υποδιευθύντρια Σύνταξης και Διευθύντρια Φωτογραφίας στην Washington Post και τον Santiago Lyon, Διευθυντή περιεχομένου της Adobe, έλαβε τους φακέλους των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό ανώνυμα, χωρίς καμία ένδειξη για την ταυτότητα των δημιουργών. 

Ο Lyon έγραψε μετά την επιλογή: 
«Οι δυνατές φωτογραφίες του Dar Yasin που τεκμηριώνουν την κατάσταση στο Κασμίρ, από όπου ο ίδιος κατάγεται, είναι μαρτυρία για το θάρρος και την αντοχή του. Το έργο του είναι στο καλύτερο πνεύμα του καθημερινού φωτορεπορτάζ και ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά της φωτογραφίας του αείμνηστου Γιάννη Μπεχράκη - άμεση, συναρπαστική και αξέχαστη».

Η Ε. Σ. Μπεχράκη έγραψε μετά την επιλογή: 
«Το βραβείο Yannis Behrakis τιμάει τη νίκη της ανθρωπιάς. Κοιτώντας τη δουλειά του Dar Yasin, θυμήθηκα αυτό που πάντα ήθελε ο Γιάννης. Να μεταφέρει το θέμα σε εσάς, τους αναγνώστες, ώστε να αποφασίσετε εσείς αν αυτός είναι ο κόσμος που θέλουμε - για εσένα , εμένα, για τα παιδιά μας. Όπως έλεγε ο Γιάννης: είναι ηθικό μας καθήκον να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Αυτό πίστευε και αυτό υπερασπιζόταν μέχρι το τέλος».

Από την πλευρά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ο Σπύρος Αλεξόπουλος από τη Διεύθυνση Δωρεών δήλωσε:
«Όσο υπάρχουν φωτορεπόρτερ σαν τον Dar Yasin, που με κίνδυνο τη ζωή τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου προκειμένου να καταγράψουν το φρικτό πρόσωπό του, να γίνουν η φωνή των θυμάτων του και τα μάτια όλου του κόσμου, όπως έλεγε ο Γιάννης Μπεχράκης, η κληρονομιά του Γιάννη και το όραμά του για ένα καλύτερο κόσμο θα συνεχίζονται. Είναι τιμή μας που o Γιάννης Μπεχράκης μας εμπιστεύτηκε για να στηρίξουμε, προς τιμήν της μνήμης και του έργου του, την επιβράβευση νέων, ταλαντούχων φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο»

Το βραβείο θα απονεμηθεί από την Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη σε ειδική εκδήλωση στην διάρκεια του Athens Photo World 2020 ενώ η βραβευθείσα δουλειά του Dar Yasin θα εκτεθεί σε προσωπική του έκθεση στο πλαίσιο του φεστιβάλ (η τοποθεσία θα ανακοινωθεί αργότερα μαζί με το πρόγραμμα του φεστιβάλ).

Το βραβείο θα είναι ετήσιο με συμμετοχές που θα ξεκινούν από τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους μέχρι και την 30η Απριλίου του επόμενου. Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από τρία μέλη, με πρόεδρο πάντα της Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη και με τα άλλα δύο μέλη εναλλασσόμενα κάθε χρόνο. 

Το Athens Photo World ευχαριστεί όλους τους ανά τον κόσμο φωτογράφους που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό για το βραβείο με δουλειές υψηλού επιπέδου και σοβαρού προβληματισμού για τα τεκταινόμενα στον πλανήτη κατά τον 21ο αιώνα.