Ένα σπάνιο κέρμα δολαρίου που αξίζει μισό εκατομμύριο δολάρια

Αυτό το νόμισμά άξιζε μισό δολάριο όταν φτιάχτηκε το 1838. Τώρα αξίζει περίπου μισό εκατομμύριο.

Το συγκεκριμένο νόμισμα θα δημοπρατηθεί αυτή τη βδομάδα στη Βαλτιμόρη από τον οίκο δημοπρασιών Stack's Bowers Galleries, ο οποίος το περιγράφει ως «ένα πραγματικά θρυλικό κέρμα» 

Δεν είναι μόνο παλιό, είναι εξαιρετικά σπάνιο. Μόνο 20 τέτοια έχουν δημιουργηθεί και το ίδρυμα Smithsonian πιστεύει ότι μόνο 11 εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο προαναφερόμενη οίκος δημοπρασιών λέει ότι θα μπορούσαν να είναι και μόλις εννέα.

Το συγκεκριμένο νόμισμα, που δημοπρατείται, ονομάζεται Cox Specimen, το οποίο τελευταία άλλαξε χέρια τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Προβάλλει μια γυναίκα που φορά μια κορδέλα που αναγράφει «Ελευθερία»  από τη μια όψη, και το εθνικό σύμβολο του φαλακρού αετού από την άλλη.

Δημιουργήθηκε στο νομισματοκοπείο της Νέας Ορλεάνης, το οποίο άνοιξε το 1838 με σκοπό τη δημιουργία χρυσών και αργυρών νομισμάτων. Τα νομίσματα που δημιουργούνται εκεί είναι σφραγισμένα με το γράμμα "Ο", αντιπροσωπευτικό του ονόματος της πόλης, για να το διακρίνει από νομίσματα που έγιναν σε άλλα νομισματοκοπεία.

Την εποχή εκείνη, πολλά αργυρά νομίσματα εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από άλλες χώρες όπως το Μεξικό - αλλά τα αργυρά νομίσματα από τη Λατινική Αμερική είχαν «ανομοιογενή ποιότητα», δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών. 

H μετατροπή τους σε ασημένια μισά δολάρια θα σήμαινε την μετατροπή τους σε ανόμοια νομίσματα που θα ήταν "κατάλληλα για τραπεζικές και εμπορικές συναλλαγές".

Ωστόσο, το νομισματοκοπείο κατέληξε να παράξει πολύ λίγα από αυτά τα νομίσματα μισών δολαρίων. Η εξάπλωση του κίτρινου πυρετού έκλεισε τη νομισματοκοπία για μήνες και τα τεχνικά ζητήματα σταμάτησαν την εξέλιξη τους, καθιστώντας τα υπάρχοντα λίγα νομίσματα μισού δολαρίου 1838-Ο ιδιαίτερα περιζήτητα από τους σύγχρονους συλλέκτες.

Ακόμη και αν πουληθεί για μισό εκατομμύριο δολάρια, δεν θα είναι το πιο ακριβό νόμισμα του είδους του. Ένα άλλο 1838-Ο νόμισμα πουλήθηκε για $763,750 το 2014 ενώ πιο πρόσφατα. Ένα μάζεψε $444,000 σε δημοπρασία στην Φλώριντα τον περασμένο Ιανουάριο. 

Η διαφορά στην τιμή πώλησης εξαρτάται από τις δυνάμεις της αγοράς, καθώς και από το βαθμό και την "ελκυστικότητα» του κάθε νομίσματος, δηλώνει μέσω e-mail ο Vicken Yegparian, Αντιπρόεδρος της Νομισματικής στον οίκο δημοπρασίας στο CNN. Για παράδειγμα, το δείγμα Cox έχει εξαιρετικά ανακλαστικές επιφάνειες με έντονα και ευδιάκριτα χαρακτηριστικά.
Το Stack's Bowers Galleries έχει κάνει πρωτοσέλιδα για τις αστρονομικές πωλήσεις πριν - ένα διάσημο ασημένιο νόμισμα που χρονολογείται από το 1794 πουλήθηκε για πάνω από $ 10 εκατομμύρια το 2013, θέτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή δημοπρασίας για ένα σπάνιο νόμισμα.

Οι Stack's Bowers Galleries έχουν κάνει πρωτοσέλιδα για αστρονομικές πωλήσεις πριν - ένα διάσημο ασημένιο νόμισμα που χρονολογείται από το 1794 πουλήθηκε για πάνω από $10 εκατομμύρια το 2013, θέτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ υψηλότερης τιμής δημοπρασίας για ένα σπάνιο νόμισμα.

Πηγή: CNN