Sightseeing: 5 μουσεία-πινακοθήκες για να επισκεφτείς το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Εκπαίδευση, ψυχαγωγία, έμπνευση. Αυτές είναι μόνο λίγες από τις λέξεις με τις οποίες μπορούμε να περιγράψουμε τη γενικότερη έννοια ενός μουσείου. 

Ένα σύντομο ταξίδι ανάμεσα στην τέχνη και τον πολιτισμό. Ένας χώρος – ορόσημο της κοινωνικής αλλαγής, ένα περιβάλλον προβληματισμού, μια εστία ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων. Στους κόλπους του μουσείου γεννιέται ένας διαφορετικός κόσμος. Ένας κόσμος μακριά από τη «ρομποτική» καθημερινότητα, ένας κόσμος όπου συνδυάζονται περίτεχνα το χθες, το σήμερα και το αύριο.

Αν θέλεις κι εσύ να περιπλανηθείς σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο κόσμο, τότε δες παρακάτω τα μουσεία/πινακοθήκες που μπορείς να βάλεις στη λίστα σου αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1986 με στόχο να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή αρχαιοτήτων της Ντόλλης και του Νικόλαου Γουλανδρή. Έκτοτε, επεκτάθηκε σημαντικά και σήμερα φιλοξενεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες ιδιωτικές συλλογές Κυκλαδικής Τέχνης στον κόσμο, με αντιπροσωπευτικά δείγματα των παγκοσμίως γνωστών μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων. Εστιάζοντας στην προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης με εμβληματικές συλλογές. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και σε περιμένει. 
 

Εθνική Πινακοθήκη 

H Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, ιδρύθηκε το 1900. Βρίσκεται στην Αθήνα και οι συλλογές της περικλείουν περισσότερα από 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης. Αποτελώντας θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, καλύπτει μια περίοδο από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας, ενώ διαθέτει και μία αξιόλογη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής. Το 1954, συγχωνεύτηκε με το κληροδότημα Αλεξάνδρου Σούτσου.

Μουσείο Μπενάκη  

Το Μουσείο Μπενάκη πρόκειται για ένα εμβληματικό κέντρο πολιτισμού. Με πρωταρχικό του στόχο να προστατεύσει ποικίλες συλλογές, να στηρίξει την επιστημονική έρευνα στα πολλαπλά πεδία της τέχνης και να επιμορφώσει το κοινό, αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν μοναδικό χώρο γνώσης. Προϊστορική, αρχαία ελληνική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και ισλαμική τέχνη, ιστορικά κειμήλια, συλλογές ζωγραφικής και πολλά ακόμα, σε περιμένουν στον χώρο του Μουσείου Μπενάκη. Ένα ταξίδι ανάμεσα στα 120.000 έργα τέχνης ξεκινάει.

SOS: Μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, το οποίο στεγάζεται στο νεοκλασικό συγκρότημα που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Αποτελεί κέντρο συλλογής, διαφύλαξης, συντήρησης, τεκμηρίωσης, έρευνας και μια έκθεση έργων της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς καλλιτεχνικής παραγωγής. Προσφέροντας στο κοινό ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με τη σύγχρονη τέχνη, το ΕΜΣΤ φιλοξενεί έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αλλά και πληθώρα συλλογών κάθε μορφής τέχνης που πραγματεύονται ζητήματα επίκαιρα και διαχρονικά. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EMST Athens (@emstathens)

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή 

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι ένας κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1979, με σκοπό τη λειτουργία των δύο μουσείων του στην Άνδρο και στην Αθήνα, καθώς και την προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ενώ πρωταρχικός σκοπός του είναι να στεγάσει αυτή τη συλλογή και να την κάνει προσβάσιμη στο κοινό. Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο κέντρο της Αθήνας, φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αξιοποιώντας σύγχρονες μουσειακές εφαρμογές στον χώρο της νεότερης και σύγχρονης τέχνης.

 Διαβάστε ακόμη:

4 εύκολες συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις να φτιάξεις αυτό το Σαββατοκύριακο

Τα χειροποίητα jackets Ελληνίδας σχεδιάστριας που θα φοράμε non stop

 

Πηγή: Savoir Ville