Κλείσιμο

Ριζ Άχμεντ: «Τοξικές» απεικονίσεις μουσουλμάνων στο Χόλιγουντ-Πως βίωσα τον ρατσισμό

Ο Riz Ahmed τάχθηκε υπερ μια νέας πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση του «προβλήματος της μουσουλμανικής παραποίησης» στην μεγάλη οθόνη, λέγοντας ότι:  «Η βιομηχανία της ισλαμοφοβίας πρέπει να αλλάξει πρόσωπο».

Σε μια παθιασμένη ομιλία που απευθύνεται στη βιομηχανία του κινηματογράφου, η οποία δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά μέσα και το YouTube, ο αστέρας του Sound of Metal περιέγραψε τις δικές του δύσκολες εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων επιθετικών ανακρίσεων σε αεροδρόμια και είπε: «δεν γίνεται να το αγνοούμε πια ... είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορούν να διορθώσουν μια χούφτα εξέχοντες μουσουλμάνοι στην επιχείρηση. »

Αναφερόμενος σε ένα δοκίμιο που έγραψε για το βιβλίο The Good Immigrant το 2016 και δημοσιεύτηκε στη Guardian, πρόσθεσε: «Η πρόοδος που σημειώνεται από μερικούς από εμάς δεν αντικατοπτρίζει μια συνολική εικόνα της προόδου εάν οι περισσότερες από τις απεικονίσεις μουσουλμάνων στην οθόνη είναι ανύπαρκτες ή εδραιωμένες σε αυτές τις στερεότυπες, τοξικές, δισδιάστατες απεικονίσεις.»

Ο ηθοποιός άσκησε σκληρή κριτική για τις βραβευμένες με Όσκαρ ταινίες American Sniper, The Hurt Locker και Argo, αποκαλώντας τις «ειλικρινά ρατσιστικές» και ότι είναι «ταινίες που δαιμονοποιούν μουσουλμανικούς χαρακτήρες, στο βαθμό που είναι οι δράστες ή θύματα βίας  και εμπαθείς ». Είπε επίσης ότι απογητεύτηκε  από την απεικόνιση μουσουλμανικών χαρακτήρων στη σειρά Amazon The Boys, «μια σειρά που μου άρεσε», όπως είπε.

Από τις 200 ταινίες που αναλύθηκαν για μια πρόσφατη μελέτη (συμπεριλαμβανομένων 100 από τις ΗΠΑ, 63 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 32 από την Αυστραλία), λιγότερο από το 2% των ρόλων ομιλίας ήταν μουσουλμανικών χαρακτήρων. Στις  ταινίες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αυτό μειώθηκε στο 1,1% και στις δύο περιπτώσεις. (Αυτό συγκρίνεται με την εθνική εκτίμηση ποσοστού 1,1% στις ΗΠΑ και 5,16% στο Ηνωμένο Βασίλειο.)

Η μελέτη ανέλυσε επίσης στοιχεία της απεικόνισης μουσουλμάνων χαρακτήρων, διαπιστώνοντας ότι το 39% των μουσουλμάνων χαρακτήρων στις ταινίες δείγματος ήταν οι δράστες της βίας και το 53% ήταν οι στόχοι. Πάνω από το 58% των μουσουλμάνων χαρακτήρων ήταν μετανάστες ή πρόσφυγες, σχεδόν το 88% μιλούσε όχι ή τονισμένα αγγλικά και πάνω από το 75% φορούσε ρούχα που σχετίζονται με τη θρησκεία τους.

Πηγή: BBC