Πώς Ρώσος μεγιστάνας «έσωσε» την υπερπολυτελή θαλαμηγό του από την πρώην

Ο Ρώσος μεγιστάνας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου Φαρχάντ Αχμέντοφ κατάφερε να «σώσει» την υπερπολυτελή θαλαμηγό του, αξίας 436 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είχε δεσμευτεί στο Ντουμπάι με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου, η οποία προέβλεπε ότι έπρεπε να καταβληθεί στην πρώην σύζυγο του ως το μερίδιο που διεκδικούσε μετά την έκδοση του διαζυγίου τους.

Σύμφωνα με την απόφαση που είχε εκδώσει το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου το 2016, εξετάζοντας την υπόθεση αυτή που υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαζυγίων στην ιστορία, ο Αχμέντοφ έπρεπε να καταβάλλει το 40% των περιουσιακών του στοιχείων στην πρώην σύζυγο του Τατιάνα Αχμέντοβα.

Ο Αχμέντοφ ωστόσο αδυνατούσε να καταβάλλει το ποσό των 594 εκατομμυρίων δολαρίων στην πρώην σύζυγο του ως το μερίδιο που της αναλογούσε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου εν συνεχεία εξέδωσε διεθνές ένταλμα δέσμευσης των περιουσιακών του στοιχείων, με αποτέλεσμα η υπερπολυτελής θαλαμηγός του Αχμέντοφ M.N.Luna να δεσμευθεί στο Ντουμπάι.

Η M.N.Luna είναι μια υπερπολυτελής θαλαμηγός που ανήκε στον γνωστό Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς, πριν ο Αχμέντοφ την αγοράσει το 2014.

Διαθέτει τουλάχιστον εννέα ορόφους (καταστρώματα), χώρους για 50μελές πλήρωμα, δύο ελικοδρόμια, μια μεγάλη πισίνα και ένα μίνι υποβρύχιο.

Σήμερα εφετείο του Ντουμπάι απεφάνθη ότι η απόφαση του πρωτοδικείου του Ντουμπάι να δεσμευτεί η θαλαμηγός ήταν εσφαλμένη, και επομένως θα μπορούσε να αποπλεύσει από το λιμάνι του Ντουμπάι.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters είχαν την δυνατότητα να δουν τα σχετικά δικαστικά έγγραφα και όταν επισκέφθηκαν χθες την θαλαμηγό στο λιμάνι Ρασίντ του Ντουμπάι, διαπίστωσαν ότι συνεργεία είχαν ξεκινήσει τις εργασίες τοποθέτησης του παρκέ από ξύλο τικ στο πρώτο κατάστρωμα, ενώ οι άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας είχαν αναλάβει τα καθήκοντα τους.

Ο Αχμέντοφ δήλωσε ότι χώρισε με τη σύζυγό του στην Ρωσία το 2000, ενώ το 2012 η ίδια είχε ζητήσει να πάρει διαζύγιο από τα βρετανικά δικαστήρια.

Το περιοδικό Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του Αχμέντοφ ανέρχεται στο 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει συμπεριλάβει τον Αχμέντοφ στον κατάλογο των ρωσικών κρατικών εταιρειών και των λεγόμενων «ολιγαρχών» στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ