Πώς ένας ανθρακωρύχος με πάνω από 30 παιδιά έγινε σε μια νύχτα εκατομμυριούχος

Ένας ανθρακωρύχος μικρής κλίμακας στην Τανζανία έχει γίνει εκατομμυριούχος σε μία νύχτα όταν πούλησε δύο τραχίες πέτρες Τανζανίτη - τη μεγαλύτερη που βρέθηκε ποτέ στη χώρα-.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC ο Saniniu Laizer κέρδισε 2,4 εκατομμύρια λίρες (3,4 εκατομμύρια δολάρια) από το υπουργείο εξόρυξης της χώρας για τους πολύτιμους λίθους, οι οποίοι είχαν συνολικό βάρος 15 κιλών (33 λίβρες).

"Θα πραγματοποιηθεί αύριο ένα μεγάλο πάρτι", δήλωσε ο κ. Laizer, πατέρας περισσότερων από 30 παιδιών.

Ο Τανζανίτης βρίσκεται μόνο στη βόρεια Τανζανία και χρησιμοποιείται για την κατασκευή διακοσμήσεων.

Είναι ένας από τους σπανιότερους πολύτιμους λίθους στη Γη και ένας τοπικός γεωλόγος εκτιμά ότι ο εφοδιασμός του ενδέχεται να εξαντληθεί εντελώς εντός των επόμενων 20 ετών.

Η ελκυστικότητα του πολύτιμου λίθου έγκειται στην ποικιλία των αποχρώσεων, όπως το πράσινο, το κόκκινο, το μοβ και το μπλε.

Η τιμή του καθορίζεται από τη σπανιότητα - όσο καλύτερο είναι το χρώμα ή η σαφήνεια, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή.

Ο κ. Laizer εξόρυξε τις πέτρες, βάρους 9,2 κιλών και 5,8 κιλών, την περασμένη εβδομάδα, αλλά τις πούλησε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας εμπορικής εκδήλωσης στη βόρεια περιοχή της Manyara.

Μέχρι τώρα ο μεγαλύτερος βράχος Τανζανίτη που εξορύσσεται ζύγιζε 3,3 κιλά.

Ο Πρόεδρος John Magufuli τηλεφώνησε για να συγχαρεί τον κ. Laizer για το εύρημα.

"Αυτό είναι το όφελος των μικρών ανθρακωρύχων και αυτό αποδεικνύει ότι η Τανζανία είναι πλούσια", δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο κ. Magufuli ήρθε στην εξουσία το 2015 υποσχόμενος να διαφυλάξει το ενδιαφέρον του έθνους για τον εξορυκτικό τομέα και να αυξήσει τα έσοδα της κυβέρνησης από αυτόν.

Τι είπε ο νέος εκατομμυριούχος;

Ο κ. Laizer, 52 ετών, ο οποίος έχει τέσσερις συζύγους, είπε ότι θα σφάγιαζε μία από τις αγελάδες του για να γιορτάσει.

Σχεδιάζει επίσης να επενδύσει στην κοινότητά του στην περιοχή Simanjiro της Manyara.

«Θέλω να χτίσω ένα εμπορικό κέντρο και ένα σχολείο. Θέλω να χτίσω αυτό το σχολείο κοντά στο σπίτι μου. Υπάρχουν πολλοί φτωχοί εδώ γύρω που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο."

"Δεν είμαι μορφωμένος, αλλά μου αρέσουν τα πράγματα να λειτουργούν με επαγγελματικό τρόπο. Έτσι θα ήθελα τα παιδιά μου να διευθύνουν την επιχείρηση επαγγελματικά."

Είπε ότι ο απροσδόκητα κέρδη του δεν θα άλλαζαν τον τρόπο ζωής του και ότι σχεδίαζε να συνεχίσει να φροντίζει τις 2.000 αγελάδες του.  Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να λάβει επιπλέον προφυλάξεις παρά τον νέο του πλούτο.

"Υπάρχει αρκετή ασφάλεια [εδώ]. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Μπορώ ακόμη και να περπατήσω τη νύχτα χωρίς κανένα πρόβλημα."
Μερικοί ανθρακωρύχοι μικρής κλίμακας όπως ο κ. Laizer αποκτούν κυβερνητικές άδειες για να αναζητήσουν τον Τανζανίτη, αλλά η παράνομη εξόρυξη είναι διαδεδομένη ειδικά κοντά σε ορυχεία που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες.

Το 2017, ο Πρόεδρος Magufuli διέταξε τον στρατό να χτίσει περιμετρικό τείχος 24 χιλιομέτρων (14 μίλια) γύρω από το εργοστάσιο εξόρυξης Merelani στη Manyara, που πιστεύεται ότι είναι η μόνη πηγή Τανζανίτη στον κόσμο.

Ένα χρόνο αργότερα, η κυβέρνηση ανέφερε αύξηση των εσόδων στον τομέα της εξόρυξης και αποδίδει την αύξηση στην κατασκευή του τείχους, αναφέρει ο Sammy Awami του BBC στο Dar es Salaam.

Πηγή: BBC