Παρουσίαση νέας ποιητικής συλλογής Σοφίας Τσίπα με τίτλο "ΑΒΑΡΙΕΣ"

Στην τρίτη ποιητική συλλογή της η Σοφία Τσίπα, ακολουθώντας και πάλι τη φόρμα του ομοιοκατάληκτου στίχου, μέσα από μια διαδικασία ζύμωσης με ιδέες και στίχους, παλεύοντας με τους φθόγγους και τα συναισθήματα, βρίσκει τη σωστή σειρά να τοποθετήσει τις λέξεις στο χαρτί και να μιλήσει με αντισυμβατικό τρόπο, για όλα όσα θάβουμε μέσα μας κι ύστερα από λίγο καιρό επιστέφουν.

Στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Σοφίας Τσίπα "ΑΒΑΡΙΕΣ" την Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020 στις 20.30 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Β. Σοφίας 9 - Μέρλιν 1), ποιήματα θα αναγνώσει ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης. Ομιλητές θα είναι η Έλλη Στάη, δημοσιογράφος, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας, καθηγήτρια Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, συνθέτης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Φώτης Παπαθανασίου, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Εσωτερικές και κοινωνικές συγκρούσεις, λάθη και σωστά, το δίκαιο αλλά και το άδικο της ζωής μας περνούν μέσα από την μελάνη της Σοφίας Τσίπα άλλοτε με άκρατο λυρισμό και άλλοτε ωμά, σκληρά, δηκτικά. Ο έρωτας ως παρουσία αλλά και ως απώλεια, ο θάνατος, η μοναξιά αλλά και το παρήγορο «μαζί», οι κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες στις οποίες όλοι είμαστε δεμένοι, οι αβαρίες της ζωής μας… 

Μα πρώτα και πάνω από όλα, στους στίχους της ζουν οι άνθρωποι: Η ανθρώπινη συνθήκη ως μέτρο των πάντων.

Κουβέντες στο πόδι.
Τα ουσιώδη πλάι στα επουσιώδη.
Αμήχανες επαναλήψεις γλωσσικών συνθέσεων
ν’ αντισταθούν σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη των διαθέσεων.
Ορκισμένοι αντιρρησίες
δήθεν αδιάφοροι, της χρονικής ταυτότητας παρίες.
Άσκοπα βήματα ν’ αχνοφορούμε στον αγέρα.
Πώς θ’ ανταμώνουμε, πώς θα μιλούμε από εδώ και πέρα;
Κατάχρηση εξουσίας αισθημάτων
λανθάνουσα βαρύτητα μικρών πραγμάτων.
Κλεμμένες πόζες πίσω από σκυφτούς καθρέφτες.
Η αγάπη τιμωρεί φρικτά τους ψεύτες.
Μα εμείς μες τις αλήθειες πώς ν’ αποφύγουμε ζημίες
κι όσες οι λέξεις φέρνουν αβαρίες…
Αμήχανα χτυπήματα, τρεκλίζουσες σιωπές
Λόγια ασυνάρτητα, κι υποτροπές.
(ΑΒΑΡΙΕΣ  ή ΧΩΡΙΣ ΦΙΝΑΛΕ)

Η Σοφία Τσίπα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών με καθηγητές τους Μάριο Πλωρίτη, Σπύρο Ευαγγελάτο, Γεώργιο Μπαμπινιώτη κ.ά. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του τμήματος Θεατρικών Σπουδών με τίτλο «Παγκόσμιο θέατρο θεωρία και πράξη», με πτυχιακή εργασία στη σκηνοθεσία θεάτρου. Παρακολούθησε κύκλο σπουδών σκηνοθεσίας κινηματογράφου στο New York college με καθηγητή τον Παντελή Βούλγαρη. Διαθέτει Digital Marketing diploma του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΤΟ. Εργάστηκε στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου ως βοηθός σκηνοθέτη και σύμβουλος δραματολογίου. 
Από το 2008 έως το 2019 εργάστηκε στην τηλεόραση του Σκάι ως δημοσιογράφος στο δελτίο ειδήσεων και σε ενημερωτικές εκπομπές. Παρουσίασε επί τρία χρόνια την ψυχαγωγική εκπομπή «Ο Κόσμος Ανάποδα» και για ένα χρόνο το πολιτιστικό μαγκαζίνο «All about Art», από την ίδια τηλεοπτική συχνότητα. Αποτέλεσε στέλεχος των φιλανθρωπικών δράσεων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον «Όλοι μαζί μπορούμε». 

Tο 2016 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Χασμωδία» (εκδόσεις Momentum), το 2018 ακολούθησε η δεύτερη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Στεντόρεια» (εκδόσεις Φερενίκη). 

Είναι εκδότρια του ηλεκτρονικού πολιτιστικού περιοδικού talkofthetown.gr. 

Ασχολείται με το marketing και την επικοινωνία μεγάλων θεατρικών-μουσικών παραγωγών.

Link εκδήλωσης στο Facebook
 

Πηγή: skai.gr
TAGS: ποίηση