Κλείσιμο

Ούνα φάτσα ούνα ράτσα; Ιταλός αδικαιολογήτως απών από το δημόσιο (για 15 χρόνια) 

Ούνα φάτσα ούνα ράτσα;  O λόγος για έναν Ιταλό υπάλληλο του δημόσιου τομέα ο οποίος περιγράφεται ως ο «βασιλιάς των απουσιών» από τον ιταλικό Τύπο, καθώς έσπασε το εθνικό ρεκόρ κοπάνας επειδή φέρεται να έλειπε από την εργασία του για 15… χρόνια. 

Η αστυνομία αναφέρει ότι στον (αδικαιολογήτως απόντα) υπάλληλο συνέχιζε να καταβάλλεται κανονικά και με το νόμο ο μηνιαίος μισθός του, συνολικού ύψους 538.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε να εργαστεί στο δημόσιο νοσοκομείο Pugliese Ciaccio στην πόλη Κατάντζαρο της Καλαβρίας από το… 2005. 

Τώρα, σε ηλικία 67 ετών, ο ασυνείδητος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατάχρηση εξουσιών, πλαστογραφία και εκβιασμούς. Έξι διευθυντές του νοσοκομείου επίσης ερευνούνται, με την υποψία ότι διαδραμάτισαν ρόλο στη διατήρηση της (υπερ)παρατεταμένης απουσίας του, η οποία είναι έντονο φαινόμενο στο δημόσιο τομέα της Ιταλίας…

Σε μια έρευνα με κωδική ονομασία «μερική απασχόληση» (στην ιταλική αστυνομία αν μη τι άλλο έχουν χιούμορ…) συγκεντρώθηκαν τα αποδεικτικά στοιχεία από τα αρχεία παρουσίας και μισθολογίου καθώς και μαρτυρίες από συναδέλφους. Το 2005, ο δράστης φέρεται να είχε απειλήσει την τότε διευθύντρια του νοσοκομείου για να την εμποδίσει να υποβάλει πειθαρχική έκθεση σχετικά με την απουσία του. 

Η διευθύντρια στη συνέχεια συνταξιοδοτήθηκε, και η απουσία του άνδρα συνεχίστηκε αμείωτη, επειδή η παρουσία του στην εργασία δεν ελέγχθηκε ποτέ από τον διάδοχο της ή από το τμήμα ανθρώπινων πόρων, ανέφερε η αστυνομία. 

Το 2016 η ιταλική κυβέρνηση αυστηροποίησε έναν νόμο για τις… κοπάνες αφού αρκετές υψηλού προφίλ αστυνομικές έρευνες αποκάλυψαν πόσο ανεξέλεγκτη ήταν η μάστιγα των απουσιών, και πόσο ελλιπές έμενε το απουσιολόγιο, σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. 

Xτυπούσε κάρτα με τα εσώρουχα

Σε μια έρευνα, η αστυνομία χρησιμοποίησε μυστικές κάμερες παρακολούθησης για να παγιδεύσει 35 εργαζόμενους στο δημαρχείο του Σαν Ρέμο που εξαπατούσαν το σύστημα παρουσιολογίου για τουλάχιστον δύο χρόνια. Οι σύζυγοι δύο από τους σκασιάρχες εργαζόμενους συνελήφθησαν χρησιμοποιώντας τις κάρτες για να τους δηλώνουν στις βάρδιες, ενώ άλλα μέλη του προσωπικού χτυπούσαν με την κάρτα το ρολόι λίγο πριν πάνε για κανό, ψώνια ή βόλτες με φίλους! 

Σε μια άλλη υπόθεση, ένα στέλεχος της τροχαίας, ο οποίος ζούσε στο ίδιο κτίριο με το οποίο δούλευε, τραβήχθηκε με κάμερα να χτυπά την κάρτα με το εσώρουχό του πριν επιστρέψει στο κρεβάτι!

Να σημειωθεί πάντως, ότι τέτοιες περιπτώσεις δεν αφορούν την συντριπτική πλειονότητα των Ιταλών δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που ισχύει και για τους ευσυνείδητους Έλληνες συναδέλφους τους...

Πηγή: guardian.com