Οι γυναίκες στον κόσμο του Αστερίξ και η νέα επαναστάτρια Αδρεναλίνη

Πολλές και διαφορετικές, με τη δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα και γοητεία, και φεμινίστριες (μερικές χιλιάδες χρόνια) πριν την εποχή του φεμινισμού, ήταν ανέκαθεν οι γυναίκες που γνωρίζει ο Γαλάτης μυστακοφόρος Αστερίξ και ο σύντροφός του Οβελίξ, με τελευταία την έφηβη... Αδρεναλίνη που θυμίζει έντονα την Γκρέτα Τούνμπεργκ, παρότι οι δημιουργοί του γαλλικού κόμιξ το αρνούνται. Είτε... "εντός έδρας" (στο γαλατικό χωριό που δεν παραδίδεται ποτέ στον Ιούλιο καίσαρα) είτε "εκτός έδρας", στα ταξίδια τους, το ντουέτο των συμπαθών Γαλατών, μαζί με τον Ιντεφίξ, έχει την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με ισχυρούς γυναικείους χαρακτήρες, χαρίζοντας χάρτινες ή κινηματογραφικές στιγμές απόλαυσης.

Νέα και επαναστάτρια: Αδρεναλίνη

Η ηρωίδα του 38ου κόμικ, το οποίο κυκλοφόρησε στις 24 Οκτωβρίου, είναι μία άτακτη έφηβη, η Αδρεναλίνη. "Είναι μία μικρή επαναστάτρια που κάνει τον κόσμο άνω κάτω", όπως αναφέρει ο συγγραφέας Ζαν-Ιφ Φερί. Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο που ανέλαβε να γράψει. Ο σκιτσογράφος Ντιντιέ Κόνραντ είναι αυτός που διαδέχτηκε τον Αλμπέρ Ουντερζό.

Καλόκαρδη και κυκλοθυμική: η Κλεοπάτρα

Η βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν ο πρώτος θηλυκός χαρακτήρας σε τίτλο - κυκλοφόρησε σε ταινία κινουμένων σχεδίων το 1968, διαδεχόμενη την μεταφορά του πρώτου τόμου ("Αστερίξ ο Γαλάτης") στην οθόνη. Μετά την Κλεοπάτρα οι γυναικείοι ρόλοι στον Αστερίξ περνάνε για μία μεγάλη περίοδο στην αφάνεια.

H βασίλισσα του στυλ: η Μαεστρία

Οι γυναικείοι ρόλοι δεν είχαν για αρκετό καιρό ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους του Γαλατικού χωριού. Στον 29ο τόμο αυτό αλλάζει: δέχονται σκληρή κριτική και χαρακτηρίζονται μέχρι και "μισογύνηδες". Η Μαεστρία, πρωταγωνίστρια του τόμου, μία βαρόνη από την ρωμαϊκή πόλη Λουτέτια, προκάτοχο του σημερινού Παρισιού. Μαζί της φέρνει ένα νέο τρεντ, το οποίο θέλει τις γυναίκες να φοράνε παντελόνια...

Η πρώτη κυρία του χωριού: η Μπονεμίνα ή Μιμίνα

Η σύζυγος του αρχηγού Μαζεστίξ και συνεπώς πρώτη κυρία του χωριού, είναι πάντα δυσαρεστημένη γιατί, όπως υποστηρίζει, έχασε τα καλύτερα χρόνια της για να είναι με τον άντρα της (το "αγριογούρουνο", όπως τον χαρακτηρίζει), όντας σε ένα χωριό, ενώ θα προτιμούσε να ζει στην Λουτέτια...

Αυτή που φοράει τα παντελόνια: Γιελοουσαμπμαρίνα

Το όνομά της, Γιελοουσαμπμαρίνα, (Ιélosubmarine) παραπέμπει στον τίτλο του τραγουδιού των Μπιτλς Yellow submarine. Μαζί με τον άντρα της, τον Αλφαβητίξ, πουλάνε τα ψάρια στο Γαλατικό χωριό. Είναι η πρώτη που φοράει παντελόνι από τις γυναίκες - στα μάτια του άντρα της όμως οι πουά λεπτομέριες φαντάζουν σαν... ιλαρά.


Όμορφη και στυλάτη: η κα. Μαθουσαλίξ

Η σύζυγος του Μαθουσαλίξ, αν και δεν αναφέρεται ποτέ με το όνομά της στα βιβλία, στο πάρκο αναψυχής κοντά στο Παρίσι την έχουν ονομάσει "Taillefine", το οποίο σημαίνει "καλοσχηματισμένη". Είναι μακράν η πιο στυλάτη Γαλάτισσα και αν και αρκετά νεότερη -και ψηλότερη- από τον άντρα της, η αγάπη τους είναι σημείο αναφοράς κάθε φορά που εμφανίζονται.

Και έξυπνη και όμορφη: Η Φραμπαλά

Η Φραμπαλά, αρραβωνιαστικιά του Τραγικομίξ, σπούδασε στην πόλη Κοντάτ και είναι μία εξαιρετικά χαρισματική φυσιογνωμία των κόμικ. Στον τόμο "Aστερίξ Λεγεωνάριος" στην αγάπη του Οβελίξ για το αγριογούρουνο προστίθεται μία ακόμη: η Φραμπαλά...
 

DW - skai.gr