Τακτικούπολη: Ο βράχος όπου οργανώθηκε ο πρώτος Ελληνικός Τακτικός Στρατός - Κάστρο Φαβιέρου (vid)

Μια πτήση πάνω από την ιστοριά, πάνω από το κάστρο του Γάλλου φιλέλληνα Φαβιέρου, στην Τακτικούπολη Τροιζηνίας.

Είναι οχυρό του 19ου αιώνα, σε υψόμετρο περίπου 80 μέτρων, πάνω στο λόφο του στενού των Μεθάνων, στη στενή λωρίδα γης που συνδέει τα Μέθανα με την Πελοπόννησο.

Το κάστρο έκτισε το 1826 ο Γάλλος φιλέλληνας στρατηγός Νικόλαος Κάρολος Φαβιέρος (1782-1855). Ο Φαβιέρος οργάνωσε το πρώτο Ελληνικό τακτικό σώμα στρατού (εξ ού και το όνομα του απέναντι χωριού, Τακτικούπολη). Κτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίας οχύρωσης που είχε κατασκευαστεί τον 5ο αιώνα π.Χ. κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο από τον Αθηναίο στρατηγό Νικία.

Δείτε το απίστευτο βίντεο του Haanity:

 

 

Πρόκειται για μικρό κάστρο συνολικής έκτασης περί τα 235 τ.μ.

Η καλύτερα διατηρημένη πλευρά είναι η νοτιοανατολική πρόσοψη μήκους 20 μέτρων που πλαισιώνεται από δύο κυλινδρικούς πύργους.

Πίσω από το κάστρο προς τα βορειοδυτικά υπάρχει ένα μεγάλο πλάτωμα που μάλλον ήταν μέρος της αρχαίας οχύρωσης. Δεν αποκλείεται εδώ να ήταν το κυρίως στρατόπεδο του Φαβιέρου το οποίο προστάτευε η οχύρωση. Η υπόθεση αυτή γίνεται επειδή αυτό που περιγράφεται εδώ ως «κάστρο Φαβιέρου» ήταν πολύ μικρό για να φιλοξενήσει την τακτική δύναμη της οποίας ηγείτο ο Φαβιέρος.

Πηγή: skai.gr