Μετά το Ράιχσταγκ και την Ποντ-Νεφ ήρθε η σειρά της Αψίδας του Θριάμβου: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εγκαινίασε απόψε την εντυπωσιακή καλλιτεχνική εγκατάσταση, το «πακετάρισμα» ενός από τα διασημότερα μνημεία του Παρισιού, μια έμπνευση του καλλιτέχνη Κριστό, ο οποίος απεβίωσε το 2020.

«Η σκέψη μας είναι στον Κριστό και την Ζαν-Κλοντ. Θα είχαν συγκινηθεί πολύ (…) επειδή είναι η επίτευξη ενός ονείρου 60 ετών», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην ομιλία του, παρουσία της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό και του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

«Ήταν ένα τρελό όνειρο και εσείς, Βλαντιμίρ (Γιαβάσεφ, ανιψιός του καλλιτέχνη) το υλοποιήσατε, σας ευχαριστούμε», πρόσθεσε ο Μακρόν που συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Μπριζίτ. Ευχαρίστησε επίσης «τα χίλια χέρια που συνέβαλαν» στην ολοκλήρωση του έργου.

Για το «πακετάρισμα» της Αψίδας χρειάστηκαν 25.000 τετραγωνικά μέτρα γαλάζιου, ανακυκλωμένου πλαστικού, που συγκρατείται από 3.000 μέτρα κόκκινου σκοινιού. Η εγκατάσταση θα παραμείνει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

Το έργο, που στηρίχθηκε από το Κέντρο Πομπιντού και εγκρίθηκε από τον δήμο του Παρισιού και την προεδρία, είναι η υλοποίηση ενός «ονείρου» του καλλιτέχνη και της συζύγου του, της Ζαν-Κλοντ. Από το 1962, το ζευγάρι είχε υπογράψει ένα φωτομοντάζ της Αψίδας του Θριάμβου, τυλιγμένης σε ύφασμα, μια ιδέα που είχαν κοιτώντας το μνημείο από το πρώτο διαμέρισμά τους στο Παρίσι, στη λεωφόρο Φος.

Ο Κριστό πέθανε το 2020 και το έργο, που στοίχισε 14 εκατομμύρια ευρώ, υλοποιήθηκε τελικά από τον ανιψιό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις