Ο Άνθρωπος που Γελά: Αυτός ήταν ο πρώτος φιλμικός Joker του 1928 (τρέιλερ) 

Πολύς λόγος γίνεται για τις επιρροές που είχε η ταινία Τζόκερ με πρωταγωνιστή τον Χόακιν Φίνιξ από τα φιλμ του Μάρτιν Σκορτσέζε Ταξιτζής και The King of Comedy με πρωταγωνιστή και στα δύο τον Ρόμπερτ ντε Νίρο. 

Πριν όμως από τους κινηματογραφικούς Joker (Τζακ Νίκολσον, Χιθ Λέτζερ, Τζάρεντ Λέτο, Χόακιν Φίνιξ) για πολλούς είχε προϋπάρξει ένας ακόμα "άτυπος" Τζόκερ, χαμένος και ξεχασμένος στο χρόνο, με τον σκηνοθέτη της νέας ταινίας Tοντ Φίλιπς και τον Χόακιν Φίνιξ να αντλούν πρόδηλα επιρροές κι απ’ αυτόν. Πρόκειται  για την ταινία Ο Άνθρωπος που Γελά του 1928. Η βουβή ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρ Ουγκώ που δημοσιεύτηκε το 1869 με σκηνοθέτη τον Paul Leni και πρωταγωνιστή τον Conrad Veidt.


Για να είμαστε πάντως πιο δίκαιοι, ο ίδιος ο Τζόκερ, όπως εμφανίστηκε στα κόμικ της DC το1940 ως «αντίπαλον δέος» του Μπάτμαν, είχε αντιγράψει σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά του πρωταγωνιστή στην αμερικανική ταινία του 1928 για να δημιουργήσει τον εμβληματικό χαρακτήρα. Η άρτια σκηνοθετημένη ταινία, αν και ευρέως άγνωστη σήμερα, 90 περίπου χρόνια μετά, διαθέτει αξεπέραστη ατμόσφαιρα και ερμηνείες. 

Δείτε το τρέιλερ της ψηφιακά αποκατεστημένης το 2019 ταινίας

 

Πηγή: skai.gr
TAGS: ταινία