Ντοκιμαντέρ ΣΚΑΪ: Περί Ελευθερίας-200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ο ΣΚΑΪ τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μία σειρά από ντοκιμαντέρ, αφιερωμένα στο μεγαλύτερο γεγονός της νεότερης Ιστορίας μας. Η πρεμιέρα της σειράς είναι την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 21.00, ανήμερα της Εθνικής Εορτής και ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί σε πέντε επεισόδια.

Τα γεγονότα και οι παράγοντες που συνέβαλαν στην Παλιγγενεσία των Ελλήνων, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, οι κρίσιμες στιγμές και οι σημαντικότερες αποφάσεις που οδήγησαν στη δημιουργία του πρώτου Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ο Άρης Πορτοσάλτε, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ιστορικών ρίχνοντας φως σε μία από τις σημαντικότερες περιόδους όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας. 

Το πρώτο διπλό επεισόδιο, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, αποκαλύπτει τη διαδρομή από την εθνική αφύπνιση στην Εθνεγερσία. Το ταξίδι στην ιστορία μας ξεκινά το 1770, 50 χρόνια πριν από την Επανάσταση του 1821, όταν ξέσπασαν τα Ορλωφικά. Βήμα-βήμα παρακολουθούμε ποιοι ήταν οι παράγοντες εκείνοι που συνέβαλαν ώστε το υπόδουλο ελληνικό Γένος να επαναστατήσει ενάντια στην οθωμανική εξουσία, διεκδικώντας την ελευθερία του. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι είναι ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης (Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ.), ο Θάνος Βερέμης (Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Θανάσης Χρήστου (Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), ο Ανδρέας Κούκος (Νομικός και Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.), ο Αντώνης Κλάψης (Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και ο Στέφανος Καβαλλιεράκης (Ιστορικός και Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών).

Στο δεύτερο μέρος του επεισοδίου, παρακολουθούμε και αναλύουμε τα πρώτα στάδια της επανάστασης, τις πρώτες νίκες των Ελλήνων επαναστατών έως την Άλωση της Τριπολιτσάς, όταν η πόλη επέστρεψε σε ελληνικά χέρια. Το επεισόδιο ξεκινάει με την σφαγή των Ελλήνων Χριστιανών της Τριπολιτσάς από τους Οθωμανούς το 1770 και τελειώνει με τους Έλληνες Χριστιανούς να παίρνουν πίσω την Τριπολιτσά τον Σεπτέμβριο του 1821. 
Μια γοητευτική αναδρομή στα τελευταία πενήντα χρόνια πριν την Επανάσταση, που εξηγεί και ερμηνεύει τους παράγοντες που την προετοίμασαν.


Πρεμιέρα: Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 21.00 στον ΣΚΑΪ

Πηγή: skai.gr