Μόσχα. Κρεμλίνο. Πούτιν: Εκπομπή με θέμα τον Πούτιν στην κρατική τηλεόραση!

«Μόσχα. Κρεμλίνο. Πούτιν». Αυτός είναι ο τίτλος της νέας εκπομπής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης με… θέμα τον Βλάντιμιρ Πούτιν (ίσως και σε ιδέα του ίδιου), στον απόηχο των αντιδράσεων για τις περικοπές στις συντάξεις. 

Στην πρώτη εκπομπή η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου, οι συντελεστές της εκπομπής εκθείαζαν τον Ρώσο πρόεδρο για την καλή φυσική του κατάσταση, το φορτωμένο πρόγραμμα εργασίας, την αγάπη του για τα παιδιά και την παρέμβαση που έκανε με τηλεοπτικό του διάγγελμα για το νομοσχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης που προβλέπει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που είχε σκοπό να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην ρωσική κοινωνία.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος εμφανίσθηκε στην πρώτη εκπομπή, περιέγραψε την εκπομπή ως μια προσπάθεια να αναδείχθει πώς περνάει την εβδομάδα ο πρόεδρος της χώρας.
 
Ο παρουσιαστής της εκπομπής Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου την περασμένη εβδομάδα, το οποίο ήταν αρκετά φορτωμένο, αφού βρέθηκε στο Κεμέροβο, το Νοβοσιμπίρσκ, τη Μόσχα και το Σότσι. Στην πρώτη αυτή εκπομπή ο Σαλαβιόφ έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο τηλεοπτικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου για το νομοσχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης που προβλέπει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, λέγοντας ότι την απόφαση για το τηλεοπτικό διάγγελμα την πήρε μόνος του ο Ρώσος πρόεδρος, όπως μόνο τους έγραψε και το κείμενο του διαγγέλματος.
 
Η εβδομαδιαία αυτή εκπομπή για τον Ρώσο πρόεδρο, έχει προκαλέσει ήδη πολλές συζητήσεις και ερωτήματα, για τους λόγους που αποφασίστηκε η προβολή της. Ένα μάλιστα από τα ερωτήματα αυτά, που τέθηκε και στον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, είναι αν ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετέχει στην εκπομπή αυτή. «Ο πρόεδρος δεν έχει κανένα σχέδιο να συμμετάσχει», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του Πεσκόφ.
 
Στο ερώτημα αν η εκπομπή θα προβάλλεται συστηματικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέφυγε να απαντήσει , επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης και όχι του Κρεμλίνου». Δεν θέλησε επίσης να σχολιάσει την εκπομπή. «Για μας σημασία έχει τα όσα λέγονται για τον πρόεδρο, για το πρόγραμμα του να είναι σωστά, χωρίς στρεβλώσεις και να είναι πλήρη. Νομίζω ότι αυτό γίνεται. Αλλά σε ότι αφορά, το αν αρέσει ή δεν αρέσει (η εκπομπή), αυτό είναι κάτι που θα το πει ο τηλεθεατής και η εκτίμηση του αυτή μετριέται στα ποσοστά δημοτικότητας, την οποία προ το παρόν δεν γνωρίζω», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την εμφάνιση της εκπομπής αυτής, στην πρόσφατη πτώση της δημοτικότητας του Πούτιν, η οποία υπήρξε σημαντική μετά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αυξήσει σταδιακά τα όρια συνταξιοδότησης, από τα 55 στα 63 για τις γυναίκες και από τα 60 στα 65 για τους άνδρες.

Από τον περασμένο Ιούνιο η δημοτικότητα του Πούτιν έπεσε κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες ( αν στις 10 Ιούνιου το 62% θα ψήφιζαν υπέρ του στις 30 Αυγούστου θα ψήφιζε το 47%- πρόκειται για στοιχεία των δημοσκοπήσεων που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Κοινής Γνώμης (FOM). Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση όσον αφορά την υποστήριξη προς το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου και το πιο χαμηλό επίπεδο δημοτικότητας από το 2011, όταν σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας γινόντουσαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τις βουλευτικές εκλογές.
 
Σύμφωνα επίσης με μια δημοσκόπηση του ΙΝστιτούτου VICIOM η δημοτικότητα του προέδρου Πούτιν επέσε στο 64% από το 80% που ήταν τον Μάιο.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ
TAGS: Ρωσία