Κλείσιμο

Η σεναριογράφος του ‘Pieces of a Woman’ μίλησε για την αληθινή ιστορία που ενέπνευσε την ταινία

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την κυκλοφορία του Pieces of a Woman, κι όμως είμαστε ακόμη εδώ και το συζητάμε. Η ταινία αυτή ανέδειξε μία διαφορετική μορφή τραύματος με τον πιο ειλικρινή τρόπο. Η Vanessa Kirby ξεχώρισε για την ερμηνεία της στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ το backlash με τις κατηγορίες ενάντια στον Shia LaBeouf από πρώην συντρόφους του δε βοήθησε και πολύ στη σωστή προώθηση της ταινίας.

Η ιστορία του Pieces of a Woman είναι βαθιά προσωπική για τους δημιουργούς της

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Kornél Mundruczó και η σεναριογράφος Kata Wéber είναι ένα ζευγάρι που βίωσαν μία αντίστοιχη απώλεια. Η Wéber απέβαλε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, κι όπως ανέφερε, αισθάνθηκε τελείως αποκομμένη από το ίδιο της το σώμα. Αυτό που τη βοήθησε να το πάρει πίσω, ήταν η διαδικασία συγγραφής αυτής της ιστορίας.

Ξεκίνησε έτσι να γράφει ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από την υπόθεση της Agnes Geréb, της πρώτης μαίας που βοηθούσε γυναίκες στην Ουγγαρία να γεννήσουν στο σπίτι τους. Ωστόσο, ο νόμος της χώρας ήταν αρκετά περίπλοκος σε αυτό το θέμα και η ίδια βρέθηκε στο κέντρο μίας πολιτικής και νομικής διαμάχης, όταν πέθαναν δύο μωρά σε γέννα. Μολονότι εκείνη έκανε ό,τι μπορούσε για να τα σώσει, το δικαστήριο δεν υποστήριξε την ίδια άποψη.

Το θέμα της γέννας στο σπίτι έχει γίνει άλλο ένα θέμα όπως η άμβλωση, ιδιαίτερα πολιτικό. Και όπως καθετί πολιτικό, διχάζει το λαό. Βλέποντας όλα αυτά, η Wéber ήξερε, όπως αναφέρει, ότι είχε βρει την ηρωίδα που έψαχνε για την ιστορία της. Έπειτα ακολούθησαν πολλές συζητήσεις με γυναίκες που βίωναν το τραύμα αυτής της απώλειας.

Έτσι, προέκυψε ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο τόσο από την προσωπική απώλεια των Mundruczó και Wéber, αλλά και από την απώλεια πολλών άλλων γυναικών που έχασαν τα παιδιά τους στη γέννα

Το έργο αυτό έγινε τελικά η αφορμή για το σενάριο του Pieces of a Woman. H ταινία μιλάει για τις ενοχές που ακολουθούν και συνοδεύουν το τραύμα μίας γυναίκας. Μιλά, όμως, και για τη μοναξιά και την απομόνωση που έπεται. Αυτό που ήθελε η Wéber να αναδείξει, είναι το πώς επηρεάζονται οι σχέσεις μετά από μία τέτοια απώλεια. Γιατί αποξενώνεται το ίδιο το ζευγάρι, αντί να έρθει πιο κοντά και να αλληλοστηριχθούν; Γιατί κατηγορούν ο ένας τον άλλον και μετά τους εαυτούς τους; Ήταν άραγε αυτό το μοναδικό πράγμα που τους κρατούσε ενωμένους;

Όλα αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει το Pieces of a Woman, μέσα από τους ήρωες του. Παράλληλα, όμως καλείται και να αντιμετωπίσει ένα ταμπού ζήτημα που δεν συζητιέται καν μέσα στα σπίτια αυτών των ανθρώπων. Πώς, λοιπόν, να συζητηθεί έξω από αυτά ή στο σινεμά; Χρειάζεται εξαιρετική μαεστρία. Αυτήν ακριβώς που επέδειξαν οι δύο δημιουργοί.

Διαβάστε ακόμη:

Οι σύμμαχοι σου ενάντια στην ακμή και τα μαύρα στίγματα βρίσκονται ήδη στην κουζίνα σου

5 σωτήριοι τρόποι για να ενισχύσεις τη λάμψη της επιδερμίδας σου

 

 

Πηγή: savoir ville