Η ελληνική γαστρονομία στο Ντουμπάι

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Καλάβρυτα, από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την τοπική γαστρονομία, μεγαλώνοντας στην οικογενειακή επιχείρηση στα Καλαβρύτων.
Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Παυλόπουλο, πιο γνωστό ως «Σπέρχο». Ο Αλέξανδρος σήμερα θεωρείται ένα από τους ανερχόμενους chef σε παγκόσμιο επίπεδο, που συνδυάζει τοπικά προϊόντα με την σύγχρονη υψηλή γαστρονομία, διαφημίζοντας τα Καλάβρυτα και τη χώρα μας στα πέρατα της γης.



Όταν τον ρωτήσαμε να μας πει περισσότερα για την έμπνευσή του, μας είπε, «Είχα πάντα ένα μεγάλο πάθος στην παραδοσιακή κουζίνα. Έχω πάντα στο μυαλό μου τα αρώματα και τις γεύσεις της παιδικής μου ηλικίας, τα φρέσκα υλικά από το αγρόκτημα μας, αυτή ήταν η έμπνευση και ο οδηγός μου».

Η πορεία του Αλέξανδρου.
Μετά το γυμνάσιο, ο Αλέξανδρος πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Ινστιτούτο Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Μελετών «Le Monde». «Το Le Monde ήταν υπέροχο, δεν επικεντρώνεται μόνο στην ελληνική κουζίνα αλλά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, πράγμα που επέκτεινε πραγματικά τον ουρανίσκο και το σετ δεξιοτήτων μου». Στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αθήνα και αργότερα μετακόμισε στη Σαντορίνη, όπου η δουλειά του σε Chef στη Floga όπου και συνέβαλε ουσιαστικά ώστε το εστιατόριο να κέρδισε το 2013 τον τίτλο του Καλύτερου Εστιατορίου στην Οία.
Το επόμενο μεγάλο άλμα της σταδιοδρομίας για τον Αλέξανδρο ήταν μια πρόσκληση – πρόκληση το 2015 για να εργαστεί στο παγκοσμίου φήμης, «One & Only Royal Mirage» στο Ντουμπάι.
Δύο χρόνια αργότερα, ως επικεφαλής σεφ, εντάχθηκε στο πρόγραμμα για να ανοίξει το Ena Restaurant, σε στενή συνεργασία με τον ιδιοκτήτη Lena Maniatis και εμπνευσμένο από τις αρχιτεκτονικές του ιδέες, τα τρόφιμα που εισήγαγαν (πάνω από 120 προϊόντα που εισήχθησαν από την Ελλάδα) και τις συνταγές που δημιούργησε το δημιουργικό πνεύμα του Αλέξανδρου.


Μιλώντας για τις δημιουργίες του, μας λέει: «Εμείς οι Έλληνες είμαστε καλλιτέχνες. Τα χρώματα, τα αρώματα και οι γεύσεις αποτελούν έμπνευση. Η έμπνευση μετατρέπετε σε δημιουργία καλλιτεχνική και μαζί με τα άριστα ελληνικά προϊόντα, το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό» άνθρωποι, δεν μπορώ να ενεργήσω, να ζωγραφίζω, να ζωγραφίζω ή να γλύφω, αλλά πάντα έχω αγαπήσει εκφράζοντας μια διαφορετική πλευρά της δημιουργικότητάς μου σε ένα πιάτο. για να μιλήσουν από μόνα τους, σημαίνει ότι τα σχήματα, τα χρώματα και οι υφές των συστατικών που είμαι τόσο τυχερός που έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ είναι εξαιρετικά εργαλεία».



Ο Αλέξανδρος Σπέρχος είναι παθιασμένος με την ελληνική κουζίνα και κατάφερε, παρά το νεαρό της ηλικίας του να την κάνει γνωστή σε μία σύγχρονη «Μέκκα» όπως το Ντουμπάϊ. Κάθε πιάτο του, μοσχοβολάει Ελλάδα περιλαμβάνει πρώτες ύλες από τα Καλάβρυτα και τα παντρεύει με μοναδική αισθητική στην παρουσίασή τους. Έτσι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει γίνει γνωστός αλλά κυρίως αγαπητός σε όλους.

Δείτε τις υπέροχες γαστρονομικές δημιουργίες του chef, εδώ και στο Instagram (https://www.instagram.com/chefpavlopoulos/)