Γαλλική πρεμιέρα για το «Ενήλικες στο Δωμάτιο»

Από μέρες οι Γάλλοι περίμεναν την 19η ταινία μεγάλου μήκους του Κώστα Γαβρά, κατεξοχήν εκφραστή ενός μαχητικού κινηματογράφου, που υπήρξε για χρόνια πρόεδρος της γαλλικής Ταινιοθήκης και αναγνωρίζεται σήμερα ως «η ψυχή του γαλλικού κινηματογράφου».

Την ταινία « Ενήλικες στο δωμάτιο» που σήμερα προβάλλεται σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κεντρικών κινηματογράφων προανήγγειλαν εδώ και μέρες γιγαντοαφίσες στις κεντρικές λεωφόρους.

Το ενδιαφέρον των Γάλλων πηγάζει από την εμπιστοσύνη που τρέφουν στον Γαβρά για την ικανότητά του να εξηγήσει και να ρίξει φως σε μια δύσκολη, συνάμα και σκοτεινή περίοδο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

«Όταν ο Γαβράς διηγείται την ΕΕ υπάρχει αγριότητα»

Πολλά μίντια του ζήτησαν συνεντεύξεις και κάνουν λόγο για «ελληνική τραγωδία στις Βρυξέλλες» και για «οικονομικό θρίλερ που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αμερικανικά σενάρια», επισημαίνοντας ότι «όταν ο Γαβράς διηγείται την ΕΕ υπάρχει αγριότητα», όπως τιτλοφορεί η Liberation. «Είναι το φιλμ που μιλάει για τα πάντα που μας αφορούν, είναι το μεγάλο πολιτικό φιλμ των αρχών του 21ου αιώνα», σχολιάζει ο Εντί Πλένελ, διευθυντής του Mediapart.

«Πιστεύω στην καθημερινή αντίσταση» συνοψίζει ο Γάβρας στην Le Parisien ενώ η αριστερή L´ Humanite τον προσκάλεσε μάλιστα να είναι για μια μέρα αρχισυντάκτης για τη σημερινή έκδοσή της. «Η ηθική και η πολιτική», είναι ο κύριος τίτλος που προέκυψε από τη συνεργασία.

Πηγή: DW