DW: Λουκάνικο gin tonic ή λουκάνικο βιάγκρα; - Κρεοπωλείο στη Βαυαρία πρωτοτυπεί

Λουκάνικο με σπαγγέτι, λουκάνικο με gin tonic, λουκάνικο με τρούφα, λουκάνικο με αγριολούλουδα, λουκάνικο με βατόμουρο. Η προθήκη του κρεοπωλείου Φρόιντ στo Ζάιλαουφ της Φρανκονίας είναι ασφυκτικά γεμάτη με δεκάδες είδη λουκάνικων: «Διαθέτουμε στους πελάτες μας καθημερινά εκατό διαφορετικά λουκάνικα», εξηγεί ο κρεοπώλης Ματίας Φρόιντ, ο οποίος το 2018 μπήκε στο βιβλίο Γκίνες, μιας και προσφέρει πλέον στο κατάστημά του σχεδόν 200 είδη λουκάνικων, μερικά από τα οποία περιέχουν ακόμα και σοκολάτα ή και φιστίκια.

Το όνομα των λουκάνικων αποκαλύπτει συνήθως τι περιέχουν. Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένα που προκαλούν απορία στους πελάτες. Όπως πχ. το λουκάνικο Ευρώπη, στο οποίο συνυπάρχουν με το κρέας μπλε φύκια και τυρί σε αστεροειδή μορφή. Ή το ψητό λουκάνικο Βιάγκρα. «Εμπνεύστηκα αυτό το λουκάνικο ακούγοντας μια ραδιοφωνική εκπομπή, στην οποία η τσουκνίδα χαρακτηρίζονταν πράσινο βιάγκρα », εξηγεί ο Ματίας Φρόιντ.

Τα πρωτότυπα είδη λουκάνικων έκαναν γνωστό το μικρό κρεοπωλείο της βόρειας Βαυαρίας ακόμα και στο εξωτερικό. «Οι πελάτες μας έρχονται από το Μόναχο ή ακόμα και την Ολλανδία», λέει ο γερμανός κρεοπώλης, ο οποίος διηγείται ότι η αγάπη του για τον πειραματισμό ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια σε μια έκθεση αφιερωμένη στο ψητό λουκάνικο στη Φρανκονία. Από τότε, λέει, ο τζίρος του καταστήματός του έχει αυξηθεί κατά 50%.

Ο κορωνοϊός ωφελεί τα μικρά κρεοπωλεία

Με δημιουργικό τρόπο το κρεοπωλείο του Ματίας Φρόιντ απαντά σε μια τάση στη Γερμανία που θέλει ιδίως τα μικρά κρεοπωλεία να κλείνουν, επειδή οι πελάτες προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα κρέατος φθηνότερα στο σουπερμάρκετ ή επειδή οι νέοι επιλέγουν διαφορετικά επαγγέλματα από εκείνο του κρεοπώλη. «Η πανδημία του κορωνοϊού μας δίνει ωστόσο ελπίδα», λέει ο Στέφαν Ούλμπριχτ, εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου Κρέατος Βαυαρίας. Ο Κλάους Χούνε, από το Γερμανικό Σύνδεσμο Κρεοπωλών προσθέτει ότι «η κρίση του κορωνοϊού αύξησε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2020 τις πωλήσεις κρέατος και αλλαντικών στη Γερμανία». Ο σύνδεσμος ωστόσο καταγράφει τα τελευταία χρόνια μειώσεις στις πωλήσεις και ταυτόχρονα περιορισμό των σφαγείων και της παραγωγής κρέατος στη χώρα.

«Για αυτό το λόγο, αλλά όχι μόνο για αυτόν, πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στο επάγγελμα του κρεοπώλη», δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ματίας Έντρας, κρεοπώλης από το Μπαντ Χίντελανγκ στην περιοχή Άλγκοϊ: «Δυστυχώς εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε τη νύφη για τα εκάστοτε διατροφικά σκάνδαλα, για τα οποία δεν φέρουμε φυσικά καμία ευθύνη». Ο 32χρονος Βαυαρός έλαβε πριν από δύο χρόνια μέρος στο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας: «Ήταν για μας μιας ιδιαίτερη ευκαιρία να δείξουμε ότι μεταξύ του λιβαδιού και της προθήκης υπάρχει κάτι, το οποίο δεν είναι κακό».

Ευαγγελικό, αλλά και καθολικό λουκάνικο

Άλλοι κρεοπώλες επινοούν άλλους τρόπους για να προσελκύσουν καταναλωτές ή την προσοχή της κοινής γνώμης. Ο σύλλογος «Είμαστε διαφορετικοί» στην πόλη Μινχστάιναχ της Φρανκονίας εκδίδει κάθε χρόνο ένα ημερολόγιο, στο οποίο μέλη του συλλόγου παρουσιάζουν τη δουλειά τους φορώντας... ελάχιστα ρούχα.

Το «δημιουργικό κρεοπωλείο», όπως ονομάζει την επιχείρησή του ο Ματίας Φρόιντ, δίνει βάρος στην πρωτοτυπία και φυσικά στην ποικιλία. Δέχεται ακόμα και προτάσεις από πελάτες, όπως είναι η ευαγγελική εκκλησία, η οποία του ζήτησε, βάσει μιας παλιάς παραδοσιακής συνταγής, να φτιάξει ένα ευαγγελικό λουκάνικο. «Η συνταγή ήταν πολύ απλή, αλλά το λουκάνικο είναι εξαιρετικά εύγευστο», δηλώνει ο βαυαρός κρεοπώλης αποκαλύπτοντας ότι περιέχει μόνο κρέας, πιπέρι, αλάτι, μοσχοκάρυδο και μαντζουράνα. Όπως διηγείται ο Ματίας Φρόιντ, λίγο αργότερα πήρε τη θέση του στην προθήκη του καταστήματος και το καθολικό λουκάνικο, το οποίο γίνεται, μεταξύ άλλων, και με κρασί.

Ο «δημιουργικός κρεοπώλης» δεν ανησυχεί ότι κάποτε θα ξεμείνει από ιδέες. «Για παράδειγμα», λέει, «δεν έχω ακόμα φτιάξει ένα λουκάνικο για τη γιορτή της μπύρας κάθε Οκτώβριο στο Μόναχο. Πιστεύω ωστόσο ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει σίγουρα λίγο μπύρα, καθώς και γλυκιά μουστάρδα και να είναι οπωσδήποτε πικάντικο».

Πηγή: DW