Αυστραλία: Κληρικοί αντιδρούν στην άρση του απορρήτου της εξομολόγησης

Η Καθολική Εκκλησία στην Αυστραλία εκφράζει κι επίσημα την εναντίωση της στον νέο νόμο της χώρας, ο οποίος ορίζει ότι οι ιερείς θα πρέπει να αναφέρουν τη σεξουαλική κακοποίηση που αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης, παρακάμπτοντας έτσι το «απόρρητο» που διέπει το μυστήριο.

Ο συγκεκριμένος νόμος, θεσπίζεται στο περιθώριο των αποκαλύψεων έρευνας που κατέδειξε ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά είχαν υποστεί κακοποίηση κατά την διάρκεια της παραμονής τους σε ιδρύματα της χώρας με την Καθολική Εκκλησία να είναι ενήμερη για μεγάλο ποσοστό υποθέσεων, μέσω της εξομολόγησης.

Οι ηγέτες των Εκκλησιών επιβεβαίωσαν μεν ότι η Εκκλησία γνώριζε για τα κρούσματα αυτά, θέτουν ωστόσο τις αντιρρήσεις τους στον νόμο αυτό εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αντίκειται στο γενικότερο πλαίσιο της θρησκευτικής πίστης.

«Η παραβίαση του απορρήτου της εξομολόγησης είναι αντίθετη προς την πίστη μας και προσβάλλει την θρησκευτική ελευθερία.» Εξέφρασε η Αυστραλιανή Καθολική Συνδιάσκεψη των Επισκόπων.

"Είμαστε σε θέση να μείνουμε αφοσιωμένοι στη διαφύλαξη των παιδιών και των ευάλωτων ανθρώπων διατηρώντας ταυτόχρονα το απόρρητο. Πρόσθεσε

Παράλληλα, οι κληρικοί εκφράζουν την πεποίθηση ότι η επιβολή ενός τέτοιου νόμου είναι δυνατόν να κάνει τους εξομολογούμενους, διστακτικούς ως προς το να μιλήσουν ελεύθερα σε κάποιον ιερέα για το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση τους αυτή μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικές συγκρούσεις με την Κυβέρνηση του τόπου.

Τι αποκάλυψε η έρευνα;

Η έρευνα της επιτροπής, η οποία ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο, κάνει λόγο για περισσότερες από 8.000 μαρτυρίες περιστατικών κακοποίησης σε εκκλησίες, σχολεία και αθλητικούς συλλόγους.

Στον απόηχο των τρομακτικών αυτών στοιχείων, τα μέλη της επιτροπής πρότειναν ως μέτρο την ποινική δίωξη κληρικών οι οποίοι δεν αναφέρουν αμέσως στις αρχές, στοιχεία και ενδείξεις για σεξουαλική κακοποίηση που αναφέρονται από εξομολογουμένους.

Σημειώνεται ότι η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας έχει ήδη προβεί στην σύνθεση νέων νόμων - που θα τεθούν σε ισχύ τον Οκτώβριο – οι οποίοι και υποχρεώνουν τους κληρικούς σε αναφορά των περιστατικών στις Αρχές.

Ωστόσο, οι ηγέτες της Εκκλησίας φαίνονται αποφασισμένοι να μην υπακούσουν στον νόμο.

Κρατικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διώξεις κληρικών, και πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν κοντά στα 10.000 ευρώ.
Πηγή: BBC
Πηγή: SKAI.GR/BBC