Αντρέα Μποτσέλι αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ: «Εξακολουθούμε να είμαστε υπό την κατοχή του ελληνικού πολιτισμού»

Της Κορίνας Γεωργίου

Η υποβλητική φωνή του θείο δώρο. Ένα χάρισμα που τον έχει κατατάξει στους σπουδαιότερους τενόρους στον κόσμο. Ο προικισμένος Αντρέα Μποτσέλι έχει γράψει τη δική του ιστορία στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι. 

Ο σπουδαίος τενόρος μίλησε αποκλειστικά στην Κορίνα Γεωργίου και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» για την υποβλητική προσευχή του τον περασμένο Απρίλιο στον Καθολικό Ναό του  Μιλάνου εν μέσω μιας δραματικής στιγμής για τον πλανήτη λόγω της πανδημίας αλλά και όλα όσα τον συνδέουν με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα και «κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού». 

Γεννημένος σε ένα μικρό χωριό στην Τοσκάνη της Ιταλίας, ο Αντρέα Μποτσέλι σπούδασε νομικά, όμως τον κέρδισε τελικά το τραγούδι. 

Μαθητής του σπουδαίου τενόρου Φράνκο Κορέλι και καρδιακός φίλος του Λουτσιάνο Παβαρότι, έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μουσική αλλά και την οικογένειά του. 

Η μοναδική φωνή του λατρεύεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, μάλιστα, στην τελευταία διαδικτυακή του συναυλία τον παρακολούθησαν πάνω από 50 εκατομμύρια κόσμου από 100 χώρες του πλανήτη. 

Έχει τιμηθεί μεταξή άλλων με το «Τάγμα της Αξίας» της ιταλικής δημοκρατίας ενώ το όνομά του κοσμεί ένα λαμπερό αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ. Έχει κερδίσει περισσότερα από 25 μουσικά βραβεία και κάθε του συναυλία είναι sold out.

Επίτιμος πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος International Foundation for Greece (IFG) που ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τον Γιώργο και την Ασπασία Λεβέντη δηλώνει λάτρης της Ελλάδας και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. 

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Κύριε Μποτσέλι καλωσορίσατε στον ΣΚΑΪ και την Αθήνα. Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μας κάνετε να είστε κοντά μας, έστω κι εξ’ αποστάσεως. 

⁃    Ευχαριστώ, σας ευχαριστώ πολύ 

Θα ήθελα να ξεκινήσω από μια συγκλονιστική και υποβλητική προσευχή, στον έρημο καθεδρικό ναό του Μιλάνου, τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω πανδημίας, την ημέρα της Ανάστασης, μια εικόνα που έχει χαραχθεί στο μυαλό όλων μας. Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο μοιράζονται ταυτόχρονα μαζί σας αυτήν την μοναδική στιγμή. Τι ίχνη αφήνει στην ψυχή του Αντρέα Μποτσέλι μια τέτοια συγκλονιστική εμπειρία συναυτουργίας με εκατομμύρια ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη;

-  Όταν έγινε η εκδήλωση αυτή ήταν μια δραματική και πολύ θλιβερή στιγμή, όχι μόνο για όλους εκείνους που βίωναν άμεσα την εμπειρία του κορωνοϊού, αλλά για όλον τον κόσμο. Η παράστασή μου, σε εκείνο το πλαίσιο, την συγκεκριμένη στιγμή, δεν ήταν ακριβώς μια παράσταση, αλλά μια πραγματική προσευχή.    
 
Σε μια απρόβλεπτη στροφή της ιστορίας, η ανθρωπότητα βιώνει μια πανδημία, έναν πρωτοφανή αυτοπεριορισμό και μια αναίρεση των ελευθεριών της. Πώς βιώσατε εσείς τον εγκλεισμό και τι αντίκτυπο είχε στη ζωή σας το γεγονός ότι εσείς ο ίδιος νοσήσατε; Τι κερδίσατε και τι χάσατε και τι σας έλειψε περισσότερο;

- Ήμουν τυχερός. Ο ιός που μπήκε στο σπίτι μας, τους έπληξε όλους, αλλά με τρόπο ήπιο. Αυτό που μου έλειψε περισσότερο είναι αυτό που έλειψε σε όλους. Το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τα μικροπράγματα της καθημερινότητας, όσα κάνουμε στην καθημερινή ζωή. Δεν μπορούσες παρά να νιώθεις και να αντιλαμβάνεσαι τον πόνο και την οδύνη τόσων ανθρώπων που είχαν χάσει τους αγαπημένους τους, τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Θλιβερές ιστορίες ανθρώπων που εγκατέλειπαν τη ζωή και την οικογένειά τους.  

Το νέο άλμπουμ σας έχει τον τίτλο Believe, πιστεύω. Ποιον συμβολισμό φέρει ο τίτλος και υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη στην οποία πιστεύετε εσείς ο ίδιος;

⁃    To Believe γεννήθηκε γιατί ανέκαθεν έτρεφα μια αγάπη για την θρησκευτική μουσική. Εκτός από αυτό, αυτό που βιώσαμε και που βιώνουμε ακόμη και σήμερα, πιστεύω ότι ένας δίσκος που καλεί τον καθένα από εμάς να στραφεί στην πνευματικότητα, είναι πολύ σημαντικός. 

Απ’ όσο γνωρίζω είστε λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και βέβαια μεγάλος θαυμαστής του Ομήρου. Μάλιστα έχετε εκφράσει την επιθυμία να πραγματοποιήσετε κι εσείς ο ίδιος το ταξίδι του Οδυσσέα. Πώς προέκυψε αυτή η επιθυμία; Τι σας συγκινεί και τι σας δένει με την Ελλάδα;

⁃    Αυτό που δένει όλους με την Ελλάδα. Είναι ένας έρωτας, μια αγάπη για τον πολιτισμό, για την ιστορία, για τις ρίζες μας. Γιατί η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού. Στα σχολικά μου χρόνια αγάπησα την ελληνική γραμματεία. Τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη κι αργότερα ξαναδιάβασα έργα όπως η Πολιτεία του Πλάτωνα. Γιατί είναι οι ρίζες μας, είναι οι σκέψεις, είναι ο ποταμός των στοχασμών που μας βοηθάει να καταλάβουμε τον σημερινό κόσμο. Οι Ρωμαίοι, αφού κατέλαβαν την Ελλάδα, κατελήφθησαν οι ίδιοι από τον ελληνικό πολιτισμό, κι εμείς εξακολουθούμε να είμαστε υπό την κατοχή του ελληνικού πολιτισμού. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την αρχαιοελληνική φιλοσοφία κι από τη σκέψη και την ελληνική λογοτεχνία. Οι μεγάλοι τραγικοί, ο Αισχύλος, ο Ευρυπίδης, ο Σοφοκλής έκαναν σχολή (για όλους όσοι γαλουχήθηκαν σε αυτές τις ιδέες). Πιστεύω ότι το ταξίδι του Οδυσσέα είναι συμβολικό του ταξιδιού της ζωής. Γιατί η ζωή μας είναι μια Οδύσσεια, ξεκινάμε από ένα σημείο και φθάνουμε σε κάποιο άλλο, βιώνοντας μέρα με τη μέρα μια περιπέτεια εντελώς απρόβλεπτη, άγνωστη.   

Είστε και επίτιμος Πρόεδρος του International Foundation for Greece κι έχετε ουσιαστική δράση και σε αυτό το κομμάτι. 

⁃    Είμαι πολύ καλός φίλος με την Ασπασία Λεβέντη, την πρόεδρο του Ιδρύματος και θέλησε ουσιαστικά να είμαι επίτιμος πρόεδρος αυτού του ιδρύματος. Οργανώσαμε και μια συναυλία στην Αθήνα. 

Συχνά λέτε ότι είστε ριψοκίνδυνος. Πού διοχετεύετε αυτήν σας την τάση;

⁃    Μου αρέσει η ζωή, αγαπώ τη ζωή εκατό τοις εκατό. Μου αρέσει η κίνηση, να κάνω ιππασία, να κάνω ποδήλατο, να κολυμπώ, να κάνω όλα όσα μας προσφέρει η ζωή η ίδια. Ξέρετε, για να χαλαρώσουμε. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ριψοκίνδυνο, οι άλλοι νομίζουν ότι εγώ είμαι ριψοκίνδυνος. Εγώ νομίζω ότι κάνω τα πράγματα με κρίση. 

Μεγαλώσατε σε αγροτική οικογένεια οινοπαραγωγών. Ήταν έμφυτη η τάση σας για τη μουσική; Ήταν μοιραίο να γίνετε τενόρος; Τι είναι ταλέντο κατά τη γνώμη σας;

⁃    Το ταλέντο είναι δώρο θεού, δώρο εξ’ ουρανού. Εναπόκειται σε εμάς να το καλλιεργήσουμε και να το χαρίσουμε στον διπλανό μας. Το να μην το καλλιεργήσουμε θα ήταν μια αγνωμοσύνη. 

Αληθεύει το γεγονός ότι έχετε ακόμη και στην κουζίνα πιάνο;

⁃    Στην κουζίνα όχι, αλλά στην τραπεζαρία που τρώμε, βεβαίως έχουμε. Είναι όμορφο μετά το γεύμα, μετά το δείπνο να σηκωθεί κάποιος και να παίξει για τους φίλους και συνδαιτημόνες του. 

Σχεδιάζετε να βρεθείτε στo ιστορικό θέατρο της Επιδαύρου για μια συναυλία το 2022. Θα σας απολαύσουμε τελικά; Πείτε μας δυο λόγια για τα επόμενα σχέδιά σας.

- Όσον αφορά στα προσεχή μελλοντικά μου σχέδια, ο διευθυντής σκηνής μου λέει να μην κάνω προγράμματα πάνω από μια ημέρα. Μου το είχε πει αυτό σε ανύποπτο χρόνο, όταν δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα η πανδημία. Ας αρκεστούμε στο να ζούμε την ημέρα μας και να ελπίζουμε ότι όλα μας τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Προσωπικά είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος. Εύχομαι να ξανάρθω στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν και να συναντηθώ με όλο αυτό το κοινό που με υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες κι ένιωσα την αγάπη του. Χαιρετώ και στέλνω μια αγκαλιά στους Έλληνες κι εύχομαι εις το επανιδείν με όλους όσοι ακούνε τη μουσική μου και τη φωνή μου. 

Σας στέλνουμε κι εμείς πίσω την ίδια αγκαλιά. 
 

Πηγή: skai.gr