«Σωματικός κινηματογράφος» των Θωμαδάκη/Κλωνάρη στην Ταινιοθήκη

Μία σημαντική ταινία από τον Κύκλο του Ανοίκειου των Θωμαδάκη/Κλωνάρη, το Κα. Οι Μυρωμένες της Μαρίας Κλωνάρη, που δεν είναι πιά μαζί μας, θα παρουσιάσει η Κατερίνα Θωμαδάκη στις 21 Σεπτεμβρίου στις 19.30 στον θερινό κινηματογράφο Λαϊς στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ελλάδα-Γαλλία, Κινηματογραφικές συναντήσεις» που οργανώνει η Ελληνική Ταινιοθήκη με τη συνεργασία της Γαλλικής Ταινιοθήκης και του Γαλλικού Ινστιτούτου.
 
Οι δύο ελληνίδες καλλιτέχνιδες, ιδρύτριες του «σωματικού κινηματογράφου», αναδείχτηκαν καίριες μορφές του πειραματικού κινηματογράφου στη Γαλλία, τόσο με το καλλιτεχνικό όσο και με το θεωρητικό τους έργο. Υπερασπίζοντας μαχητικά τον μη αφηγηματικό κινηματογράφο, στις δεκαετίες του 70 και 80 στο Παρίσι οι Θωμαδάκη/ Κλωνάρη γυρίζουν δέκα μεγάλου μήκους ταινίες σε Σούπερ 8 και παρουσιάζουν άλλες τόσες καινοτόμες και πολυσύνθετες περφόρμανς καθώς και εγκαταστάσεις με φίλμ, φωτογραφία και ήχο, διερευνώντας το έμφυλο και αναθεωρώντας ριζικά τη θέση της γυναίκας στον κινηματογράφο. Αργότερα γίνονται γνωστές με τον πολυσχιδή Κύκλο του Αγγελου, τις φωτογραφικές και βιντεογραφικές τους δημιουργίες καθώς και τις μνημειακές τους εγκαταστάσεις. 

Το έργο τους έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε μεγάλα μουσεία και ταινιοθήκες, μεταξύ άλλων στο Κέντρο Πομπιντού, στο Moma , στο British Film Institute, στη Γαλλική Ταινιοθήκη, στο Jeu de Paume - στην Αθήνα στό ΕΜΣΤ, στη Στἐγη, στο Μουσείο Μπενάκη... Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας έχει συγκροτήσει Αρχείο Θωμαδάκη/Κλωνάρη και το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει αναγνωρίσει το έργο τους ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς αποκαθιστώντας υπό την επίβλεψή τους σειρά ταινιών τους που φυλάσσονται στην συλλογή των Γαλλικών Αρχείων Κινηματογράφου - μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Με το Κα. Οι Μυρωμένες, Πρώτο τραγούδι για το Ανοίκειο, η Μαρία Κλωνάρη καταδύεται στις αιγυπτιακές της καταβολές. Γεννημένη στην Αίγυπτο από Ελληνες γονείς, πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Αλεξάνδρεια. Ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός και ο αραβικός κόσμος την σημάδεψαν βαθειά.

Στα αρχαία αιγυπτιακά, το Κα είναι ο αιθερικός σωσίας του σώματος, ένα φάσμα που διασχίζει και περιβάλει το υλικό σώμα εξασφαλίζοντας τη συνοχή του. Στο θάνατο το Κα εγκαταλείπει το σώμα σαν ψυχή. Οι αρωματικές ουσίες ήταν ουσιώδες συστατικό των επιθανάτιων τελετουργιών και των ταριχεύσεων. Τα αρχαία ονόματα των αρωμάτων που διασχίζουν το φίλμ προέρχονται από αιγυπτιακές, ελληνικές και εβραïκές παραδόσεις. «Χρησιμοποιώ τα αρώματα σαν ένα ερέθισμα για να επεκτείνω την αντίληψη », γράφει η Μαρία Kλωνάρη. «Το Κα. Οι Μυρωμένες το έχω σκεφτεί σαν ένα τραγούδι συμφιλίωσης με την ιδέα του Θανάτου. Ο Θάνατος σα μεταμόρφωση της συνείδησης και της αντίληψης, πύλη επικοινωνίας με αόρατους κόσμους». 

ΛΑΙΣ, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021μ 19.30
Ελληνική Ταινιοθήκη, Ιερά Οδός 48 Μεγάλου Αλεξάνδρου, 134 136, Κεραμεικό
 

Πηγή: skai.gr