Η οριστική επιστροφή του θραύσματος «Fagan» στην Αθήνα στη συνάντηση Μενδώνη-Φραντσεσκίνι

Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσίνι συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη με την υπουργό Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Λίνα Μενδώνη.

Κατά τη διάρκεια της εγκάρδιας συνάντησης, ο υπουργός Φραντσεσκίνι γνωστοποίησε τη ισχυρή βούληση του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού να υποστηρίξει μια ταχεία διαδικασία για την αποδέσμευση και τη συνακόλουθη οριστική επιστροφή στην Ελλάδα του θραύσματος «Fagan» του Παρθενώνα, που εκτέθηκε επί μακρόν και νομίμως στο Μουσείο Salinas στο Παλέρμο και από τον Ιανουάριο ευρίσκεται σε προσωρινή κατάθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Η απόδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η διαθεσμική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας της Σικελίας και θα οριστικοποιηθεί στην Επιτροπή για την επανάκτηση και την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που έχει συσταθεί στο ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Ο υπουργός Φραντσεσκίνι υπογράμμισε τη σημασία αυτής της χειρονομίας που επιβεβαιώνει την εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας και την συναντίληψη απόψεων σχετικά με τη διεθνή προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ