Νέα Πέραμος: Απολιθώματα χιλιάδων χρόνων φιλοξενούνται σε σχολεία της περιοχής (φωτό)

Την ευκαιρία να μάθουν τη μεγάλη ιστορία της περιοχής τους μέσα από σπάνια ευρήματα που χρονολογούνται σε βάθος χιλιάδων ετών έχουν οι μαθητές των σχολείων της Νέας Περάμου, χάρη στην εξαιρετική πρωτοβουλία του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, Γεράσιμου Ζουμπλιού ο οποίος και τα ανακάλυψε.

Επί της ουσίας πρόκειται για δύο απολιθώματα χιλιάδων ετών (ένας γομφίος και ένα τμήμα οστού) που δηλώνουν την παρουσία του προϊστορικού βοδιού (ούρος - Bos Primigenius) στην περιοχή.

«Η κόρη μου συνηθίζει να μαζεύει κοχύλια στην παραλία της Περάμου ώστε να με βοηθά στην κατασκευή τοπικών έργων τέχνης, οπότε κάποια στιγμή συνέλεξε τυχαία ένα δόντι. Όταν το είδα και διαπίστωσα ότι δεν πρόκειται για κοχύλι απευθύνθηκα αρχικά στο υπουργείο Πολιτισμού που αποφάνθηκε ότι όντως είναι παλαιολιθικό εύρημα και αργότερα στη διεύθυνση του μουσείου, Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας, Ανθρωπολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ευαγγελία Τσουκαλά, η οποία μου ζήτησε να κάνω άλλη μία αυτοψία στην περιοχή. Πράγματι το έκανα και ανακάλυψα και άλλο ένα οστό. Μαζί με το αρχικό εύρημα τα έστειλα στο τμήμα του ΑΠΘ» τονίζει στο GRTimes o πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Περάμου, Γεράσιμος Ζουμπλιός.

Από πότε χρονολογούνται τα ευρήματα

Σύμφωνα με το πόρισμα του τμήματος Παλαιοντολογίας, τα οστά ανήκουν -όπως προαναφέρθηκε – σε προϊστορικό βόδι που έζησε στην περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια, τα οποία στάθηκε αδύνατο να προσδιοριστούν. Ξεκινούν ωστόσο από 2.000.000 έτη πριν και φτάνουν μέχρι το 1.627 μ.Χ, οπότε και εθεάθηκε για τελευταία φορά το συγκεκριμένο είδος στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι το πρωτόγονο βόδι είναι ασιατικής προέλευσης και δεν απαντάται αρτίγονο. Έζησε κατά το Πλειστόκαινο – Ολόκαινο στην Ευρώπη και εξαφανίστηκε ως συνέπεια του κυνηγιού και εξαιτίας της απώλειας του φυσικού του περιβάλλοντος, αφού έβοσκε με μεγαλύτερα κοπάδια εξημερωμένων βοοειδών.

Στην Ελλάδα εντοπίζεται στις παλαιοντολογικές θέσεις του Σπηλαίου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς, των Πετραλώνων (Μέσο Πλειστόκαινο), την κοιλάδα του Πηνειού (Θεσσαλία) και του Αλιάκμονα (Μακεδονία), στη Μεγαλόπολη (Πελοπόννησος), στο Σπήλαιο Λουτρών Αλμωπίας, στο Κατάφυτο Δράμας και στις αρχαιολογικές θέσεις της Παλαιολιθικής και νεότερης εποχής.

Επίσης στην περιοχή της Καβάλας τα ευρήματα προϊστορικών θηλαστικών της Ν. Περάμου, ακολουθούν αυτά που εντοπίστηκαν παλαιότερα στον Ξεριά (κοντά στη Χρυσούπολη) και ανήκουν στον αρχαϊκό ελέφαντα, στον μεγαλόκερο και σε απολιθωμένη χελώνα ηλικίας περίπου 200.000 ετών.

Στο Γραφείο Τουρισμού του Δ. Παγγαίου και στα σχολεία

«Όταν το ΑΠΘ και η κα. Τσουκαλά αποφάνθηκε πως τα ευρήματα είναι παλαιολιθικά, της πρότεινα να τα κρατήσει και να τα εκθέσει στο Μουσείο. Μου αντιπρότεινε ωστόσο να τα εκθέσω εγώ με το αντίστοιχο ενημερωτικό υλικό. Έτσι ξεκινήσαμε μια καμπάνια και αφού τα εκθέσαμε αρχικά στο γραφείο Τουρισμού του δήμου Παγγαίου που αποτελεί και εκθεσιακό χώρο, στη συνέχεια φιλοξενούνται στα δημοτικά σχολεία της περιοχής, ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να μάθουν γι’ αυτά. Αυτό κάναμε κι έτσι θα συνεχίσουμε ολόκληρο τον χειμώνα. Αργότερα, όταν θα ξεκινήσουν και πάλι οι εκπαιδευτικές εκδρομές, θα τα προσθέσουμε στο πρόγραμμα ξενάγησης, μαζί με όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες όπως την παρουσίαση του Κάστρου της Ανακτορούπολης» κατέληξε ο κ. Ζουμπλιός στο GRTimes.

Πηγή: grtimes.gr