Ξάνθη: Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» μέσα από τα μάτια 116 καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα

Εκατόν δεκαέξι καλλιτέχνες από όλα τα μέρη της Ελλάδας μετέφεραν σε έργα και δημιουργίες τους μία ή περισσότερες από τις 158 στροφές του Εθνικού μας Ύμνου, σε μια μοναδική εικαστική έκθεση, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ) στην πόλη της Ξάνθης, στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τα εγκαίνια τη έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Καπναποθήκης «Π», που φέρει το όνομα της ιδρύτριας του ΙΘΤΠ, της αείμνηστης υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού, με την παρουσία των τοπικών αρχών και αρκετού κόσμου, τηρώντας όμως αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα ασφάλειας κατά του κορονοϊού.

Ο Διονύσιος Σολωμός και ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» αποτέλεσαν έμπνευση για δεκάδες καλλιτέχνες που αφιέρωσαν χρόνο για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε μια πρωτότυπη έκθεση που κέρδισε εξ αρχής τις εντυπώσεις. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθ' όλα δραστήριος διευθυντής του ΙΘΤΠ Ανδρέας Ματζάκος κάνει λόγο για ένα «εκλεκτικό αποτέλεσμα. Θα έλεγα πως αυτή η έκθεση αποτελεί ταυτόχρονα ένα μάθημα ιστορίας, πατριδογνωσίας, ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού μέσα από τα έργα».

«Την ευθύνη για το όλο εγχείρημα», συνεχίζει ο κ. Ματζάκος, «το οποίο σχεδιάζαμε και προετοιμάζαμε στο ΙΘΤΠ για πάνω από ένα χρόνο, είχε η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, την οποία και ευχαριστούμε θερμά. Ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι πάρα πολλοί καλλιτέχνες, ταξίδεψαν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη για να παρευρεθούν στα εγκαίνια και να δουν τα έργα τους στην έκθεση. Τους γνωρίσαμε από κοντά, κάναμε παρέα, συζητήσαμε, βγήκαμε μαζί, ταξιδέψαμε στα Πομακοχώρια και αποτελέσαμε μια εκπληκτική παρέα».

Η Ίρις Κρητικού, μιλώντας για την έκθεση, τονίζει μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της δράσης και εν μέσω των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, προσκαλέσαμε διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να αναγνώσουν τον Ύμνο εξαρχής και να επιλέξουν μία ή περισσότερες στροφές του Ύμνου εις την Ελευθερίαν, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια σπάνια και αναπάντεχη εικαστική "ανάγνωση"».

«Το εγχείρημα αυτό», συνεχίζει η κ. Κρητικού, «στέλνει ταυτόχρονα το μήνυμα της συλλογικής εργασίας, της επικοινωνίας και του "μαζί", σε καιρούς αναταραχής, κοινωνικών στερήσεων και προσωπικής ερημίας. Τα πρωτότυπα έργα αυτής της ανάγνωσης έχουν υλοποιηθεί με διαφορετικές τεχνικές και υλικά, όλα όμως διατηρούν τη διάσταση του ορθού Α4, προκειμένου ο θεατής να μπορεί τόσο στην έκδοση και την ψηφιακή πλατφόρμα της έκθεσης όσο και από κοντά να τα περιτρέξει με τον τρόπο των ανοιχτών σελίδων ενός βιβλίου».

Στην διάρκεια των εγκαινίων, το ΙΘΤΠ βράβευσε κι έναν Ξανθιώτη μαθητή της Γ' τάξης λυκείου, τον Παντελή Δημητρόγλου, ο οποίος πέρυσι, με το ποίημα του «Ωδή στην Σημαία», απέσπασε το 3ο βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ