Κλείσιμο

Kαταστροφές και Θρίαμβοι: Τι θα δείτε στο 4ο επεισόδιο της σειράς (pics - τρέιλερ)

Η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ «Καταστροφές και Θρίαμβοι» είναι ένα οδοιπορικό στο παρελθόν μας, μέσα από εφτά μεγάλους ιστορικούς κύκλους της ιστορίας μας που μοιράζονται κοινά στοιχεία: μεγαλόπνοα σχέδια, μεγάλες καταστροφές αλλά και εντυπωσιακούς θριάμβους.

Απόψε στις 21.00, ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Στάθης Καλύβας ερευνά τα γεγονότα της περιόδου από το 1923 έως το 1950 - Από τη διχόνοια στο θαύμα. 

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου


Επεισόδιο 4 - Από τη διχόνοια στο θαύμα: 1923-1950

1922: Τα χρόνια του διχασμού
1928: Το όραμα του εκσυγχρονισμού
1940: Η δεκαετία της βίας
1950: Το απίστευτο επίτευγμα

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι η αντικατάσταση της Μεγάλης Ιδέας με ένα νέο εθνικό όραμα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την επίτευξη της ευημερίας αντί της εδαφικής επέκτασης. Έτσι, στη θέση της Μεγάλης Ιδέας μπαίνει ο στόχος του εκσυγχρονισμού. Για τι είδους εκσυγχρονισμό μιλάμε όμως; Την περίοδο του Μεσοπολέμου οι Έλληνες θα πειραματιστούν με τρεις εκδοχές του: Φιλελεύθερο, Φασιστικό και Κομμουνιστικό. Το διακύβευμα αυτό θα τους διχάσει θανάσιμα και θα καταλήξει σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο: στη διάρκεια της δεκαετίας του ’40, η Ελλάδα πολεμά τον εαυτό της. Χιλιάδες Έλληνες θα βρουν τον θάνατο από ελληνικά χέρια. Το 1950, η χώρα θα βγει από τον πόλεμο εντελώς κατεστραμμένη. Επιπλέον, ο Εμφύλιος Πόλεμος της δεκαετίας του ’40 δεν είναι κάτι το εντελώς καινούργιο. Έχει προηγηθεί ένας άλλος εμφύλιος που ξέσπασε μέσα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ονομάστηκε Εθνικός Διχασμός. Ανάμεσα στους δύο αυτούς εμφυλίους, η Ελλάδα θα βιώσει μια τριακονταετία πρωτοφανών πολιτικών αναταράξεων, οικονομικών κρίσεων, στρατιωτικών κινημάτων, μαζικών εκτοπίσεων, εμφυλίων συρράξεων και δύο παγκοσμίων πολέμων. Το 1950, στο τέλος της τριακονταετίας αυτής, οι Έλληνες ατενίζουν το μέλλον με δέος. Η επανεκκίνηση φαντάζει αδύνατη. Και όμως, θα πραγματοποιηθεί: τη δεκαετία του ’50, η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά ραγδαίας ανάπτυξης, πιάνοντας απίστευτους ρυθμούς που την κατατάσσουν στην παγκόσμια κορυφή. Το οικονομικό άλμα που πετυχαίνει η χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου δεν έχει προηγούμενο: τότε είναι που γεννιέται η σημερινή Ελλάδα. Είναι ένα πραγματικό θαύμα, με τα χαρακτηριστικά των άλλων θριάμβων της ιστορίας μας: επιτυχημένες διεθνείς επιλογές και ορθές δημόσιες πολιτικές. 

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ
Μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του Στάθη Καλύβα
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, στον ΣΚΑΪ

Δείτε το τρέιλερ:

Πηγή: skai.gr