Κλείσιμο

Νέο Yaris, μεγαλύτερο και Cross

Του Άρη Γαλανόπουλου

Στους δρόμους γύρω από την πρωτεύουσα του Βελγίου πήραμε μια πρώτη οδηγική γεύση από το νέο Toyota Yaris Cross. Οι εντυπώσεις είναι θετικές, χαρίζοντας ιδιαίτερη άνεση και ασφάλεια. Η Toyota πέρασε στην κατηγορία των B-SUV και το νέο Yaris Cross είναι ο αντιπρόσωπός της. Μπορεί να «θυμίζει» Yaris, ωστόσο οι άνθρωποι της ιαπωνικής φίρμας αναφέρουν ότι το Yaris Cross είναι ένα ολοκαίνουργο μοντέλο. 

Οι διαστάσεις του (μήκος 4,18 μέτρα, πλάτος 1,76 μ., ύψος 1,59 μ. και απόσταση από το έδαφος 17 εκατοστά) τοποθετούν το νέο μοντέλο της ιαπωνικής φίρμας στη δημοφιλή κατηγορία. 

Κάτω από το καπό φωλιάζει ο γνώριμος βενζινοκινητήρας 1.5 των 125 ίππων, ο οποίος συνδυάζεται είτε με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων είτε με το CVT. Παράλληλα, υπάρχει φυσικά και το υβριδικό σύνολο της Toyota, ίδιο με αυτό του Yaris, δηλαδή τον 3κύλινδρο 1.5. Ο τελευταίος συνεργάζεται με έναν σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα 80 ίππων. Ο συνδυασμός έχει ως αποτέλεσμα απόδοση 116 ίππων και 207 Nm ροπής, ενώ μέσω του e-CVT η κίνηση προέρχεται από τους εμπρός τροχούς. Υπάρχει όμως και η τετρακίνητη έκδοση, η οποία διαθέτει έναν επιπλέον επαγωγικό κινητήρα για τους πίσω τροχούς, ισχύος 5,3 ίππων. Αυτή μπορεί να προσφέρει επιπλέον ελκτική πρόσφυση –σε ιδιαίτερες συνθήκες–, δεν μεταβάλλει όμως τις συνολικές τιμές ισχύος και ροπής, παρά μόνον επιβαρύνει το αυτοκίνητο με 70 κιλά – από τα 1.290 στα 1.360. 

Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει σε ηλεκτρική λειτουργία το αυτοκίνητο είναι 130 χλμ./ώρα. Στόχος των μηχανικών είναι να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν λιγότερο ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, τόσο για μείωση της κατανάλωσης καυσίμου όσο και τον μετριασμό των εκπεμπόμενων ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Στο εσωτερικό έχει μεγάλο ενδιαφέρον η σχεδίαση, ενώ τα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι καλής ποιότητας. Εχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην άνεση, με τα μαλακά καθίσματα και τις άφθονες θέσεις για μικροαντικείμενα. Από τη βασική κιόλας έκδοση συναντάμε οθόνη αφής 8 ιντσών για το infotainment.

Η Toyota έχει φροντίσει να υπάρχει το νέο εξελιγμένο σύστημα πολυμέσων Toyota Smart Connect. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη οθόνη, 9 ιντσών υψηλής ανάλυσης, με «always on» navi, υπηρεσίες cloud, over-the-air αναβαθμίσεις και διάφορα άλλα καλούδια, τα οποία προσφέρονται δωρεάν κατά τα τέσσερα πρώτα χρόνια. Οι χώροι για τους πίσω επιβάτες είναι ικανοποιητικοί για ένα μικρό crossover. Οσο για τον χώρο αποσκευών, στις προσθιοκίνητες εκδόσεις χωράει 400 λίτρα, τα οποία μειώνονται όμως στα 320 λίτρα για την τετρακίνητη εκδοχή, λόγω του έξτρα κινητήρα. 

Το νέο Toyota Yaris Cross διατίθεται ήδη στην ελληνική αγορά και η βασική έκδοση ξεκινάει από 17.470 ευρώ.

Πηγή: skai.gr