Μειώθηκαν οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκίνητων στην ΕΕ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Τον Ιούλιο του 2021 σημειώθηκε σημαντική πτώση στον όγκο των πωλήσεων καινούργιων αυτοκίνητων στην ΕΕ. Η καταγραφή των επίσημων στοιχείων από τις αγορές της ΕΕ δείχνουν ότι η πτώση, που άγγιξε το 23,2%, ήρθε μετά από μία συνεχόμενη αυξητική τάση που παρατηρήθηκε τους τέσσερις προηγουμένους μήνες.

Οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Ιούλιο ήταν μειωμένες κατά 23,2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Οι πωλήσεις κατέβηκαν στις 823.949 μονάδες. Ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι πέρυσι τον Ιούλιο υπήρχαν πιο έντονα προβλήματα με την πανδημία και η αγορά δεν είχε βρει ακόμη τον γνώριμο ρυθμό της.

Οι τέσσερις μεγάλες αγορές της ΕΕ παρουσίασαν παρόμοιες τάσεις, όλες σημειώνοντας μεγάλες απώλειες. Η Γαλλία σημείωσε την πιο έντονη μείωση (-35,3%) τον Ιούλιο και ακολούθησαν η Ισπανία (-28,9%), η Γερμανία (-24,9%) και η Ιταλία (-19,2%).

Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 19,1% -σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι- και έφτασαν τις 622.993 μονάδες. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, οι μεγαλύτερες αγορές αυτοκινήτων σημείωσαν διψήφια πτώση: Ισπανία (-28,9%), Ιταλία (-27,3%), Γερμανία (-23,0%) και Γαλλία (-15,0%).

Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021 ο όγκος των πωλήσεων σημείωσε ετήσια αύξηση 11,2%. Πουλήθηκαν συνολικά 6,8 εκατομμύρια νέα επιβατικά αυτοκίνητα. Παρά τις αδύναμες επιδόσεις των αγορών της ΕΕ κατά τους θερινούς μήνες, σημειώθηκαν σημαντικές θετικές επιδόσεις τους προηγούμενους μήνες, οι οποίες ενίσχυσαν τη θέση της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Κάθε μία από τις τέσσερις μεγάλες αγορές σημείωσε ανάπτυξη μέχρι στιγμής φέτος: Ιταλία (+30,9%), Γαλλία (+12,8%), Ισπανία (+12,1%) και Γερμανία (+2,5%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ