Με υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας το νέο Jeep Grand Cherokee

Η προσπάθεια για περιορισμό των επικίνδυνων ρύπων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων. Ειδικότερα, αξιοποιείται η νέα τεχνολογία και οι εφαρμογές που έχουν σαν βάση την ηλεκτροκίνηση. Απώτερος στόχος των κατασκευαστών αυτοκινήτων είναι να δημιουργήσουν μοντέλα μηδενικών ρύπων.

Μια από τις πιο τελευταίες προσθήκες στη λίστα των αυτοκινήτων περιορισμένων ρύπων είναι η υβριδική έκδοση του νέου Jeep Grand Cherokee. Η 5η γενιά του αμερικάνικου SUV εφοδιάζεται με το Plug-in Hybrid σύστημα 4xe. Όπως ανακοινώθηκε είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο SUV της αμερικάνικης φίρμας κατασκευάζεται με υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας.

Το Plug-in Hybrid σύστημα 4xe της Jeep, απαρτίζεται από έναν δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα της οικογένειας κινητήρων GME της Stellantis και δύο ηλεκτροκινητήρες. Η συνδυασμένη ισχύς φθάνει τους 375 ίππους και η ροπή τα 63,7 χλγμ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η έκδοση 4xe, είναι η πλέον ισχυρή στη 5η γενιά του μοντέλου. Όπως συμβαίνει σε όλα τα υβριδικά μοντέλα, έτσι και το αμερικανικό SUV έχει την δυνατότητα να κινείται αμιγώς ηλεκτρικά έως και 40 χλμ. εφόσον η μπαταρία του έχει φορτισθεί πλήρως από εξωτερική πηγή.

Το σύστημα 4x4 Quadra Trac II, δίνει όλες τις επιλογές τετρακίνησης όπως είναι για παράδειγμα οι κοντές σχέσεις. Το υβριδικό σύστημα βρίσκεται ανάμεσα στον κινητήρα εσωτερικής καύσης και το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων.

Ο οδηγός του Jeep Grand Cherokee 4xe μπορεί να επιλέξει τη λειτουργία του υβριδικού συστήματος που ταιριάζει καλύτερα στη διαδρομή του. Η αμιγώς ηλεκτρική κίνηση είναι κατάλληλη για τις αστικές μετακινήσεις καθώς εξασφαλίζει κίνηση χωρίς ρύπους και χωρίς θόρυβο από τον βενζινοκινητήρα που παραμένει απενεργοποιημένος όσο διαρκεί η τροφοδοσία των ηλεκτρικών κινητήρων από την μπαταρία. Η υβριδική λειτουργία είναι κατάλληλη για ταξίδια καθώς παρέχει αυξημένη ισχύ και ροπή ενώ μειώνει την κατανάλωση βενζίνης αν αποφευχθούν οι άσκοπες επιταχύνσεις και οι υψηλές ταχύτητες. Η αμιγώς ηλεκτρική κίνηση είναι μια καλή επιλογή για τον οδηγό που θέλει να κινηθεί σε εκτός δρόμου διαδρομές με απόλυτη ησυχία.

Η Jeep ανακοίνωσε ότι «η υβριδική έκδοση του νέου Jeep Grand Cherokee, είναι ακόμα ένα βήμα προς την επίτευξη του οράματος για μηδενικούς ρύπους. Στόχος είναι από το 2025 να προσφέρει η μάρκα ένα πλήρως ηλεκτρικό Jeep σε κάθε κατηγορία SUV».

Η ευελιξία την οποία προσφέρει το νέο πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η 5η γενιά του μοντέλου, επιτρέπει τη δημιουργία δύο εκδόσεων σε επίπεδο μήκους και μεταξονίου. Το νέο 5θεσιο Grand Cherokee έχει μήκος 4,91μ. και μεταξόνιο 2,96 μ., ενώ το 7θεσιο Grand Cherokee L με μήκος 5,2 μ. και μεταξόνιο 3,09 μ. φιλοξενεί τους επιβάτες σε τρεις σειρές καθισμάτων.

Το νέο Jeep Grand Cherokee κατασκευάζεται στη μονάδα παραγωγής της μάρκας στο Detroit και αναμένεται να είναι διαθέσιμο για την αγορά της Β. Αμερικής στα τέλη του έτους. Στις υπόλοιπες αγορές, αναμένεται να είναι διαθέσιμη μέσα στο 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: ρύποι