Εφτασε το υβριδικό Citroën C5 Aircross

του 'Αρη Γαλανόπουλου

Tο νέο Citroën C5 Aircross Plug-in Hybrid ξεκινάει την εμπορική του πορεία στην ελληνικά αγορά. Η plug in υβριδική τεχνολογία την οποία ενσωματώνει, δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό του να πραγματοποιεί όλες τις καθημερινές του μετακινήσεις αποκλειστικά σε ηλεκτρική λειτουργία, αξιοποιώντας την αυτονομία των 55 χιλιομέτρων (WLTP) που προσφέρει η 13,2 kWh μπαταρία ιόντων λιθίου.

Κάτω από το καπό υπάρχει ένας 4-κύλινδρος turbo βενζινοκινητήρας 1,6 λίτρων PureTech με ισχύ 180 ίππων, που συνδυάζεται με έναν ηλεκτρικό κινητήρα 80 kW (περίπου 109 ίππων), ο οποίος είναι εγκατεστημένος μεταξύ του βενζινοκινητήρα και του εξηλεκτρισμένου e-EAT8 αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων 8 σχέσεων. Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς. Η συνδυασμένη ισχύς του συστήματος φτάνει τους 225 ίππους και η ροπή τα 320 Nm, χαρακτηριστικά που εγγυώνται από τη μία, ασφαλή προσπεράσματα και από την άλλη, κάτι παραπάνω στον τομέα της απόλαυσης της οδήγησης (στον τομέα αυτόν τον δικό της ρόλο παίζει η νέα πίσω ανάρτηση, που όντας πολλαπλών συνδέσμων λειτουργεί προς όφελος της οδικής συμπεριφοράς). 

Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα επιλογής της κίνησης είτε με τον συνδυασμό των δύο κινητήριων μονάδων, είτε αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα, χωρίς μάλιστα εκπτώσεις στον τομέα των επιδόσεων, αφού η διαθέσιμη ηλεκτρική ισχύς επιτρέπει τις σβέλτες μετακινήσεις στην πόλη – και μάλιστα με ταχύτητα έως 135 χλμ. Σε αυτήν τη λειτουργία περιορίζεται και ο θόρυβος, για τον οποίο έχουν ληφθεί ούτως ή άλλως επιπλέον μέτρα (π.χ. ηχομονωτικά εμπρός κρύσταλλα). Η μέση κατανάλωση είναι –σύμφωνα με το εργοστάσιο– 1,4 lt./100 km. Και επειδή η ηλεκτροκίνηση πρέπει να χαλαρώνει και όχι να αγχώνει τον οδηγό, η φόρτιση της μπαταρίας είναι τώρα ευκολότερη (από 2 έως 7 ώρες – στη χειρότερη περίπτωση).

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην plug-in υβριδική έκδοσή του, το C5 Aircross εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μοντέλο της κατηγορίας από άποψη δυνατοτήτων διαμόρφωσης, αξιοποιώντας στο έπακρο τα τρία αυτόνομα, συρόμενα, ρυθμιζόμενα και αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα.
Συνδυάζοντας άνεση, τεχνολογία και ανταγωνιστικό κόστος χρήσης, το νέο SUV C5 Aircross Plug-in Hybrid διατίθεται στη χώρα μας σε τιμές που ξεκινούν από 43.500 ευρώ, σε τρεις εκδόσεις: Feel, Shine και Shine Pack.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Citroen