Νεαροί Έλληνες με... υπέρταση

Νεαροί Έλληνες με... υπέρταση
Από την προσχολική ηλικία εμφανίζουν υπέρταση οι Έλληνες εξαιτίας της υπερκατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού.

Πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έδειξε ότι από τα 1189 παιδιά ηλικίας 4-7 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 7,4% των αγοριών και το 7,9% των κοριτσιών νηπιαγωγείου εμφάνισαν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Γενικότερα, σύμφωνα με τους εκτιμήσεις των επιστημόνων, 1 στα 10 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχει υπέρταση.

Όσον αφορά το γενικό πληθυσμό, στη χώρα μας η νόσος έχει αυξητική τάση. Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000.000 Έλληνες πάσχουν από υπέρταση ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είτε αγνοούν ότι έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση είτε δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους με αποτέλεσμα να μην είναι καλά ρυθμισμένοι.

Ωστόσο, στη «φαρέτρα» των επιστημόνων προστίθενται συνεχώς καινούρια φάρμακα που προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους υπερτασικούς. Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν ποτέ, η ONTARGET – στην οποία συμμετείχαν 35.546 άτομα- έδειξε ότι η χορήγηση της ουσίας "τελμισαρτάνη" σε υπερτασικούς ασθενείς έχει θεαματικά αποτελέσματα καθώς μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση φτάνοντας την τιμή- στόχο που είναι 13 η μεγάλη πίεση και 8 η μικρή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κρίνονται πολύ σημαντικά από τους επιστήμονες, καθώς η συμμόρφωση στη θεραπεία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γιατροί που ασχολούνται με την υπέρταση.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά