Μουσικό πείραμα

Μουσικό πείραμα
Το σκηνικό στην μουσική βιομηχανία δείχνει να αλλάζει, μετά την επαναστατική κίνηση του συγκροτήματος των Radiohead να διαθέσουν την καινούργια τους δισκογραφική δουλειά (με τίτλο In Rainbows) μέσω του διαδικτυακού τους τόπου.

Η τιμή πώλησης είναι συμβολική και η κυκλοφορία στο διαδίκτυο γίνεται μάλιστα πολύ πριν από τη διάθεση του άλμπουμ τους στα δισκοπωλεία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2007.

Πιο συγκεκριμένα, το άλμπουμ διατίθεται ήδη απο τις 10 Οκτωβρίου στην του συγκροτήματος, έναντι του ποσού... που επιθυμεί ο αγοραστής. src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png


Με αυτόν τον τρόπο, η αγορά του ηλεκτρονικού άλμπουμ αποκτά διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς επιτρέπει στον αγοραστή να καθορίσει ο ίδιος την αξία του, ενώ παράλληλα το άλμπουμ γίνεται οικονομικά προσιτό στο ευρύ κοινό, ακόμα και σε εκείνους που δεν θα μπορούσαν να διαθέσουν χρήματα για την απόκτηση του.

Οι πρώτες ενδείξεις του νέου μουσικού πειράματος είναι θετικές, όπως φαίνεται και από ψηφοφορία που δημοσίευσε το blog
Το δημοφιλές συγκρότημα ανοίγει ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο και σε άλλους, παγκοσμίου βεληνεκούς, καλλιτέχνες.

Οι Oasis, ο Jamiroquai και η Μαντόνα, μελετούν ήδη την προοπτική διάθεσης των νέων δισκογραφικών τους έργων μέσα από το διαδίκτυο, ενώ σε παρόμοια κίνηση πρόκειται να προβούν και οι Charlatans διανέμοντας την μουσική τους δωρεάν μέσω του διαδικτυακού τόπου του ραδιοφωνικού σταθμού XFM περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Τέλος και το συγκρότημα των Nine Inch Nails αποφάσισε να διαθέσει την νέα του δισκογραφική δουλειά μέσω του ίντερνετ δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη κυκλοφορία της.

Οι εξελίξεις αυτές, που οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση με τα συμφέροντα των δισκογραφικών εταιρειών, αποκόπτοντας τις ουσιαστικά από τον έλεγχο της διανομής της δισκογραφικής δουλειάς του εκάστοτε καλλιτέχνη, θεωρείται πως μπορεί να αποτελέσουν μία ουσιαστική προσέγγιση στο πάντα επίκαιρο ζήτημα της καταπολέμησης της μουσικής πειρατείας.
Πηγή: skai.gr