Η δεινή οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα προσέλκυσης κοινού φαίνεται ότι ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στη ματαίωση μιας ακόμη παράστασης από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, αυτή τη φορά στην Επίδαυρο.

Η παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου «Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη», μια παράσταση βασισμένη στη μορφή της Ηλέκτρας μέσα από το έργο των τριών τραγικών, σε σκηνοθεσία του Ισραηλινού Χανάν Σνιρ, ματαιώνεται.

Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη για τις 27 και 28 Ιουλίου στην Επίδαυρο και λόγω της ματαίωσης, «τυχερή» φαίνεται να είναι η παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, που παίρνει τη θέση του ΘΟΚ στο πρόγραμμα των Επιδαυρίων.

Το Φεστιβάλ Αθηνών δεν εξήγησε τους λόγους της ματαίωσης ούτε της παράστασης του ΘΟΚ, όμως σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου οι υπεύθυνοι του ΘΟΚ θεωρούσαν αβέβαια τα έσοδα από τις παραστάσεις.

Εκτός της παράστασης του ΘΟΚ, ματαιώθηκαν δύο ακόμα ελληνικές παραγωγές που επρόκειτο να δούμε στην Πειραιώς 260: το έργο «Αμόκ» του Δημήτρη Κουρτάκη (προγραμματισμένο για τις 17 και 18 Ιουλίου) και οι «Καρέκλες» του Ιονέσκο (προγραμματισμένο για τις 5, 6 και 7 Ιουλίου σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Λασκαρίδη με την Ολια Λαζαρίδου και τον Δημήτρη Καταλειφό. Στη θέση της θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ωσμωση» (5 και 6 Ιουλίου) πάλι σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Λασκαρίδη.

Έναρξη την Παρασκευή

Παρά τα πολλά οικονομικά προβλήματα, τις ακυρώσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών, το φετινό πρόγραμμα ξεκινάει την Παρασκευή 8 Ιουνίου με το δρώμενο των Τσίμμερμαν και ντε Περρό που έχει τίτλο Hans was Heiri (μέχρι τις 11 Ιουνίου, στον χώρο Η της Πειραιώς 260). Την ίδια μέρα, αλλά στον χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ανοίγει μουσικά το Φεστιβάλ με ένα από τα πιο σημαντικά σύνολα μπαρόκ, διεθνώς: την Ορχήστρα Μπαρόκ Μουσικής της Βενετίας (με τη συμμετοχή της Φιλαρέτης Κομνηνού στην ελληνική παράσταση), ενώ εγκαινιάζεται, στο Μουσείο Μπενάκη και στην Πειραιώς 260, το εικαστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Πηγή: skai.gr