Η απόλυτη καταστροφή στη Μαριούπολη - Οι Ρώσοι θέλουν να την εξαφανίσουν, δηλώνει ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων

Η απόλυτη καταστροφή στη Μαριούπολη - Οι Ρώσοι θέλουν να την εξαφανίσουν, δηλώνει ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων

Εικόνα απόλυτης καταστροφής παρουσιάζει η πόλη της Μαριούπολης, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα, βομβαρδίζοντας τόσο με τις επίγειες δυνάμεις τους, όσο και από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με αναφορές από την Ουκρανία, η ανθρωπιστική κρίση για τους κατοίκους της μαρτυρικής πόλης βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου, ενώ οι Ρώσοι εξακολουθούν να καταστρέφουν ό,τι δομές έχουν μείνει όρθιες, κτυπώντας κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία, κατοικίες, δρόμους και καταφύγια. Είναι άγνωστο, δε, πόσοι άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ολοκληρωτική επίθεση των στρατευμάτων του Βλαντίμιρ Πούτιν στην περιοχή, τόσο από τις βόμβες και τις σφαίρες, όσο και από τις ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Οι Ουκρανοί και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρονται σε χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες νεκρούς στη Μαριούπολη και μη προσδιορίσιμο αριθμό πολιτών, καθώς είναι αδύνατη η καταγραφή, με τους Ρώσους να ελέγχουν απόλυτα την περίμετρο της πόλης και να προχωρούν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις δρόμο-δρόμο, περιοχή-περιοχή.

«Πρόκειται για την απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή.Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη ολοκληρωτικά. Υπάρχουν προβλήματα τροφοδοσίας σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση», τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων της Μαριούπολης Σερχέι Βολίνα, προσθέτοντας ότι «μαχόμαστε εδώ και 40 ημέρες κόντρα στον ρωσικό στρατό, ο οποίος μας κτυπά με επίγειες και θαλάσσιες δυνάμεις. Είναι πολύ δύσκολο για μας».

Συναγερμός στην πόλη Ντνίπρο - Να φύγουν οι γυναίκες και τα παιδιά, λέει ο δήμαρχος

Οριακή είναι η κατάσταση τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, όσο και στο Χάρκοβο, ενώ η πόλη Ντνίπρο ετοιμάζεται για μεγάλη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπόρις Φιλάτοφ απηύθυνε δραματική έκκληση στις γυναίκες και στα παιδιά να αποχωρήσουν άμεσα, καθώς τα επόμενα 24ωρα οι Ρώσοι θα εξαπολύσουν μαζική επίθεση και εισβολή.

Το Ντνίπρο έχει σχεδόν ένα εκατομμύριο πληθυσμό και το προηγούμενο διάστημα δέχθηκε πυραυλικές επιθέσεις κυρίως στα προάστια και σε στρατιωτικής σημασίας κτίρια.

Θαλάσσιος αποκλεισμός και διχοτόμηση της Ουκρανίας το σχέδιο του Πούτιν

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η τακτική του Βλαντίμιρ Πούτιν στο πεδίο της μάχης και η μετακίνηση των δυνάμεων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ στην περιοχή του Ντονμπάς, δείχνει τον απώτερο στόχο του Ρώσου προέδρου, ο οποίος φαίνεται να είναι ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Ουκρανίας και η διχοτόμησή της.

Όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στον εξαιρετικό χάρτη που παρουσιάζει το BBC, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τις περιοχές κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας από το Χάρκοβο έως και τη Χερσώνα, φτάνοντας έως τα περίχωρα του Μικολάεφ. 

Ωστόσο, η Μαριούπολη δεν έχει καταληφθεί εξ ολοκλήρου, καθώς ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να προβάλουν σθεναρή αντίσταση και να προκαλούν σημαντικές απώλειες στους Ρώσους. Η ολοκληρωτική κατάληψη της Μαριούπολης, στην ουσία αποκλείει εντελώς την Ουκρανία από την Αζοφική Θάλασσα.

Επόμενος στόχος, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, είναι η επέκταση των ρωσικών επιχειρήσεων προς την Οδησσό και πιθανόν ο αποκλεισμός της πόλης. Η Οδησσός, ωστόσο, είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς συνδέεται με ιστορικές στιγμές της Ρωσίας. Η Μόσχα δεν φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην ισοπέδωση της πόλης, ωστόσο, διεθνείς αναλυτές εικάζουν ότι ένας πιθανός αποκλεισμός θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την αμαχητί παράδοση της πόλης, με τις λιγότερες δυνατές καταστροφές και απώλειες.

Μία πιθανή κατάληψη της Οδησσού θα αποκλείσει εντελώς την Ουκρανία από τη θάλασσα και τα πολύτιμα λιμάνια της και θα δημιουργήσει μία γραμμή διχοτόμησης, μία μεγάλη ζώνη ρωσικής επιρροής στην ανατολική Ουκρανία, που θα αλλάξει άρδην τη βάση της διαπραγμάτευσης με τη Δύση.

Πηγή: skai.gr