Μακροζωΐα και Ελλάδα

Όλο και πιο χαμηλή θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη μακροζωΐα του πληθυσμού.

Ενώ η χώρα μας κατατάσσονταν το 1991 στη 2η θέση, το 2004 'έπεσε στην 11η θέση.

Αιτία της απογοητευτικής αυτής εξέλιξης είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η απουσία οποιασδήποτε οργανωμένης προσπάθειας πρόληψης στη χώρα μας.

Στους ενήλικες τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου με ποσοστό 48%.

Δεύτερη αιτία θανάτου αποτελούν οι διάφορες μορφές καρκίνου με ποσοστό 25%, και ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά τα νοσήματα του αναπνευστικού (7%) και τα δυστυχήματα (5%).

Τα καρδιαγγειακά θερίζουν, οι θάνατοι από καρκίνο δεν μειώνονται ενώ η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υπέρταση καλά κρατούν.

Ο καιρός που οι Έλληνες ήταν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι έχει πια περάσει ανπιστρεπτί.

Χρόνο με το χρόνο, η χώρα μας καταλαμβάνει όλο και πιο χαμηλή θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης.

Όπως καταδεικνύει μελέτη που εκπόνησε το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ το 1991 η χώρα μας κατείχε στη μακροζωΐα τη 2η θέση, το 2001 έπεσε στην 7η ενώ το 2004 έκανε βουτιά στην 11η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο 19902004 μόνο κατά 1,7 χρόνια, όταν στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες καταγράφηκε διπλάσια αύξηση. Το δε κέρδος στο προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων οφείλεται κυρίως στη μείωση της σχετικά υψηλής βρεφικής θνησιμότητας και όχι στη βελτίωση της ποιότητας όπως στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες θανάτου στη χώρα μας, στην πρώτη θέση και με ποσοστό 48% βρίσκονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), τη δεύτερη θέση κατέχουν οι διάφορες μορφές καρκίνου με ποσοστό 25% και ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά τα νοσήματα του αναπνευστικού (7%) και τα δυστυχήματα (5%).

Τα παραπάνω ποσοστά καταδεικνύουν μειώση των καρδιαγγειακών, αλλά με ρυθμούς βραδύτερους απ’ ό,τι στις άλλες χώρες της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά στους καρκίνους η θνησιμότητα παραμένει σταθερή την τελευταία 20ετία, ενώ στην ΕΕ μειώνεται συνεχώς.

Οι αρνητικές αυτές διαπιστώσεις οφείλονται, όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Υπεύθυνος του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, στην απουσία οποιασδήποτε οργανωμένης προσπάθειας πρόληψης στη χώρα μας.

Οι Έλληνες καπνίζουν υπερβολικά, είναι υπερτασικοί, έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, δεν ασκούνται και δεν κάνουν τις βασικές προληπτικές εξετάσεις.

Η Ελλάδα κατέχει στο κάπνισμα μία από τις υψηλότερες θέσεις διεθνώς και τη 2η στην ΕΕ μετά την Κύπρο. Το 40% των ενηλίκων Ελλήνων είναι καπνιστές(49,9% των ανδρών και το 30,8% των γυναικών), με αυξητικές τάσεις και στα δύο φύλα τα τελευταία χρόνια.

Συνολικά, πάνω από 20.000 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος.

Σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία το ποσοστό του πληθυσμού με αυξημένο σωματικό βάρος ανέρχεται στα 57,7% και κατατάσσει τους Έλληνες στη 2η χειρότερη θέση μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά