Λιπάσματα υπεύθυνα για παραμορφώσεις

Λιπάσματα υπεύθυνα για παραμορφώσεις
Αποτέλεσμα μιας αλυσιδωτής αντίδρασης που ξεκινά με την απορροή λιπασμάτων σε ποτάμια και λίμνες αποτελούν οι παραμορφώσεις στα βατράχια, σύμφωνα με πείραμα αμερικανών ερευνητών.

Το άζωτο και ο φώσφορος που διαρρέουν από τις καλλιέργειες ευνοούν την ανάπτυξη ενός παράσιτου που οδηγεί σε διάφορες παραμορφώσεις, συνήθως πολλαπλασιασμό ή μείωση των άκρων.

"Βλέπεις βατράχια με πέντε ή έξι επιπλέον πόδια. Βλέπεις βατράχια χωρίς καθόλου πίσω πόδια", δήλωσε στο Reuters ο Πίτερ Τζόνσον, οικολόγος και εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπούλντερ και επικεφαλής της μελέτης.

Οι παραμορφωμένοι βάτραχοι παραμένουν αίνιγμα εδώ και περίπου μια δεκαετία, από τότε που μια ομάδα μαθητών στη Μινεσότα ανακάλυψε μια λιμνούλα στην οποία τα μισά από τα βατράχια-λεοπαρδάλεις είχαν επιπλέον ή λιγότερα πόδια.

Τα αμφίβια θεωρούνται γενικά ευαίσθητοι περιβαλλοντικοί δείκτες, και οι αναφορές των τελευταίων ετών είχαν ανησυχήσει τους οικολόγους.

Αν και η μόλυνση από παράσιτα είχε αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα δεν είχε αναγνωριστεί.
Πηγή: skai.gr