Τα κρασιά που θα στολίσουν τα Πασχαλινά τραπέζια

Τα κρασιά που θα στολίσουν τα Πασχαλινά τραπέζια

Από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, το τραπέζι αλλάζει ύφος και προσαρμόζεται στα έθιμα της θρησκείας. Μια περίοδος πολύ πλούσια γαστρονομικά, που εκτός από τις αγαπημένες συνταγές, τους φίλους και τους συγγενείς περιλαμβάνει και το καλό κρασί. Για όλες αυτές τις περιστάσεις στο House of Wine θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τα ιδανικά κρασιά, αυτά που θα απογειώσουν το φαγητό και την διάθεση.

Για την Μεγάλη εβδομάδα
Πριν τα γιορτινά τραπέζια της Ανάστασης και του Πάσχα, θα διανύσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, μία εβδομάδα με ιδιαίτερες γαστρονομικές απαιτήσεις λόγω νηστείας. Είτε νηστεύουμε, είτε όχι, τα θαλασσινά τα όσπρια και τα λαδερά θα έχουν την τιμητική τους.

Τα θαλασσινά όπως τα καλαμάρια, τις γαρίδες και τα όστρακα προτείνουμε να τα συνοδεύσετε με κρασιά από ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, η Ρομπόλα και το Chardonnay. Τα κρασιά Χατζηδάκη Σαντορίνη Familia, Ρομπόλα Vino Di Sasso και Chablis Bernard Defaix θα ταιριάξουν υπέροχα με οτιδήποτε βγαίνει από την θάλασσα.

Για τα λαδερά και τα όσπρια της Μεγάλης Eβδομάδας η επιλογή των κρασιών θα γίνει βάσειτου τρόπου μαγειρέματος. Για τα πιάτα με τις λευκές και λεμονάτες σάλτσες όπως οι αγκινάρες και το σπανακόριζο επιλέξτε λευκά κρασιά που βασίζονται σε ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, ο Ροδίτης, το Μοσχοφίλερο και το Sauvignon Blanc. Για τα κοκκινιστά πιάτα όπως ο αρακάς με την ντομάτα και οι γίγαντες διαλέξτε ροζέ κρασιά ή ελαφριά κόκκινα από ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, η Μαυροδάφνη και η Λημνιώνα. Παραδείγματα ιδανικών κρασιών είναι τα λευκά Μάτσα Μαλαγουζιά, Γένεσις Λευκό και Μαντινεία Μορόπουλου, τα ροζέ Πλαγιές Γερακιών - Ροζέ και Λαμπαδίας και τα ερυθρά Laura Nera και Mountain Fish.

Για το Μεγάλο Σάββατο
Παραδοσιακά το τραπέζι μετά την Ανάσταση στρώνεται με την μαγειρίτσα. Μία σούπα αρωματική, πλούσια, λιπαρή, με οξύτητα από το αυγολέμονο αλλά και έντονα φυτικά στοιχεία από τα χόρτα. Για αυτό το γεύμα λοιπόν θα αναζητήσετε αντίστοιχα λευκά κρασιά με όγκο, οξύτητα και αρωματική ένταση από ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc και το Ασύρτικο αλλά και ροζέ κρασιά. Ταιριάξτε την μαγειρίτσα με τα λευκά Κτήμα Άλφα - Sauvignon Blanc Fume, Τέχνη Αλυπίας - Λευκός και Διαμαντόπετρα Λευκό και τα ροζέ Ακακίες και Έργο Ροζέ.

Αν η συνταγή της μαγειρίτσα σας περιέχει ντομάτα και όχι αυγολέμονο, τότε εκτός από τα κρασιά που ήδη αναφέραμε μπορείτε να απολαύσετε και φρέσκα κόκκινα από ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, το Λιάτικο και το Λημνιό και παραδείγματα σαν το Αγιωργίτικο της Γαίας και το Δάφνιος Δουλουφάκη.

Για την Κυριακή του Πάσχα

Το Πασχαλινό τραπέζι περιστρέφεται γύρω από τον οβελία, το αρνάκι ή το κατσικάκι στην σούβλα δηλαδή. Κάποιοι επιλέγουν να ψήσουν το αρνάκι στον φούρνο ή να προσθέσουν και άλλα εδέσματα όπως το κοκορέτσι ή το χοιρινό κοντοσούβλι! Μία ποικιλία που ταιριάζει πολύ στον οβελία είναι το βορειοελλαδίτικο Ξινόμαυρο καθώς η υψηλή οξύτητα του κρασιού μπορεί να σβήσει την λιπαρότητα του αρνιού ενώ ταυτόχρονα το λίπος του κρέατος θα απαλύνει τις τανίνες του κρασιού. Κρασιά όπως η Διαμαντάκος Νάουσα και ο Διάπορος ταιριάζουν πολύ. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμα σταφύλια και οι συνδυασμοί τους, που ταιριάζουν σε αυτό το πλούσιο γεύμα. Το πικάντικο Syrah και η Μαυροδάφνη και κρασιά όπως τα Karipidis Syrah, Chateau Κανιάρης ΦιLos Syrah και Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Ερυθρό είναι μόνο κάποια από αυτά.

Αν στην παρέα υπάρχουν φίλοι που δεν ευχαριστιούνται τα ερυθρά κρασιά, μπορείτε να απολαύσετε πλούσια και βαρελάτα λευκά κρασιά από ποικιλίες όπως το Βιδιανό και το Charrdonnay αλλά και πλούσια ροζέ κρασιά. Τα Kotyle Chardonnay, Λυραράκης - Βιδιανό "Ιππόδρομος" και Merlin Ροζε θα σταθούν ωραία στο λαμπριάτικο τραπέζι. Αυτά τα κρασιά μπορούν να συνοδεύσουν και τα ορεκτικά που θα απολαύσετε όσο περιμένετε να ετοιμαστεί ο οβελίας.

 

Γράφει η:

Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET - Σύμβουλος Οίνου House of Wine

Πηγή: skai.gr