Πίσω από τα «Κόκκινα Φανάρια»: Στα άδυτα των ελληνικών οίκων ανοχής μετά την πανδημία του κορωνοϊού

Πίσω από τα «Κόκκινα Φανάρια»: Στα άδυτα των ελληνικών οίκων ανοχής μετά την πανδημία του κορωνοϊού

Στα άδυτα του ελληνικού πληρωμένου έρωτα βρέθηκε το AFP, πραγματοποιώντας ένα ρεπορτάζ, για τις συνθήκες που επικρατούν στους οίκους ανοχής της χώρας μας μετά την άρση του lockdown αλλά και για το καθεστώς στο οποίο προσφέρονται οι υπηρεσίες στη μετά κορωνοιό εποχή.

Η δημοσιογραφική ομάδα του AFP βρέθηκε σε ένα πορνείο στο κέντρο της Αθήνας, ένα απόγευμα του Ιουλίου και συνομίλησε με εργαζόμενες του κλάδου, από την Βενεζουέλα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, την ώρα που αρκετοί Έλληνες επιλέγουν να τηρήσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και να διατηρήσουν τις επαφές τους στο ελάχιστο, οι πόρνες  δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν στη δουλειά. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουν ανακουφισμένες από το άνοιγμα των επιχειρήσεων και την επιστροφή των πελατών.

Οι οίκοι ανοχής καταγράφουν μια σταθερή ροή πελατών από τα μέσα Ιουνίου, όταν και επετράπη να ανοίξουν ξανά  μετά από απαγόρευση τριών μηνών για τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Προσπάθησα να κοιμηθώ όσο το δυνατόν περισσότερο για να ξεχάσω την πείνα μου κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών», είπε στο AFP η Μπέλα, η οποία έχει ένα παιδί, την ώρα που μια άλλη γυναίκα καθαρίζει και αερίζει το δωμάτιό της για τον επόμενο πελάτη.

Το άνοιγμα των οίκων ανοχής συνοδεύτηκε  με κανόνες υγιεινής και προστασίας από τον κορονοϊό, όμως ιερόδουλες αναφέρουν στο AFP ότι τα μέτρα δεν είναι ρεαλιστικά.

«Είναι αστείο», σχολιάζει η πρόεδρος της ένωσης ιερόδουλων Ελλάδας, Δήμητρα Κανελλοπούλου.

«Σου λένε να μην έχεις χειραψία στην αίθουσα αναμονής και μετά πηγαίνετε μέσα στο δωμάτιο και γίνονται όλα. Ποιο είναι το νόημα;» αναρωτιέται.

«Η δουλειά μας είναι βασικά ρωσική ρουλέτα. Βάζουμε τον εαυτό μας και την οικογένειά, μας σε κίνδυνο, αλλιώς θα λιμοκτονήσουμε», δήλωσε η Άννα Κουρούπου, τρανσέξουαλ που ηγείται της πρωτοβουλίας, για προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στον τομέα του σεξ, Red Umbrella Athens και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι ίσως η χειρότερη στιγμή για το επάγγελμα».

Στη συνέχεια σημειώνει: «Τα πράγματα ήταν πραγματικά άσχημα όταν ξέσπασε το AIDS, αλλά τότε μετά από μερικούς μήνες ξέραμε ότι η χρήση προφυλακτικού θα μας κρατούσε ασφαλείς. Τώρα δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε».

Οι ιερόδουλες, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας, οφείλουν να διατηρήσουν αποστάσεις, να αποφύγουν την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ενώ την ίδια ώρα η χρήση μάσκας συνιστάται να προταθεί στον πελάτη ως "μέρος παιχνιδιού".

«Είναι ένα αστείο. Πώς ένα κορίτσι θα ευχαριστήσει έναν πελάτη με μάσκα; Πρέπει να βάλει φερμουάρ στη μάσκα;» Αναρωτιέται στο AFP η Κατερίνα, η οποία διευθύνει έναν άλλον οίκο ανοχή στο κέντρο της Αθήνας.

Πελάτης εισέρχεται στο χώρο έχοντας περασμένη τη μάσκα στο λαιμό του. Την ίδια ώρα καθαρά σεντόνια τοποθετούνται αμέσως μετά τη λήξη του κάθε ραντεβού με τα προηγούμενα να πρέπει να καταστραφούν. 

Ο κατάλογος των μέτρων περιλαμβάνει επίσης την υποχρέωση διατήρησης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των πελατών σε σφραγισμένο φάκελο για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να καταστεί εφικτή η ανίχνευση των επαφών σε περίπτωση κρούσματος κορωνοιού.

«Δεν φοβάμαι την πανδημία, φοβάμαι περισσότερο την πιθανότητα νέου lockdown», είπε η Λίντα καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη βάρδια της.

«Δεν υπάρχει κτίριο που να πληροί τις απαιτήσεις του νόμου σε όλη την Αθήνα», καταγγέλει ταυτόχρονα ο Δημήτριος Μωραΐτης, δικηγόρος της ένωσης ιερόδουλων.

«Υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο και μόνο εκείνοι με ενεργό ταμειακό μητρώο και άδεια λειτουργίας μπορούσαν να λάβουν οικονομική βοήθεια από το κράτος, και αυτό είναι λιγότερο από το 10% του συνόλου» τονίζει.

Πηγή: AFP