Κινηματογραφικό παράθυρο στον κόσμο

Μπορεί να πλησιάζει στην... επικίνδυνη ηλικία της κλιμακτηρίου, αλλά σίγουρα δεν παρουσιάζει δείγματα γήρανσης! Κάθε άλλο. Συνεπές στο ετήσιο ραντεβού του με τους σινεφίλ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης ανοίγει και φέτος τις πύλες του, ένα χρόνο πριν πατήσει τα πρώτα του... “ήντα”. Χιλιάδες σινεφίλ από όλο τον κόσμο δίνουν και φέτος ραντεβού στη συμπρωτεύουσα για να απολαύσουν μια συναρπαστική εσοδεία ταινιών από όλο τον κόσμο και να δουν από κοντά τους “υψηλούς” προσκεκλημένους του φεστιβάλ.

Για δέκα ημέρες, από τις 14 έως τις 23 Νοεμβρίου 2008, το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα μεταμορφώσει τις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, την ιστορική δηλαδή έδρα του Φεστιβάλ, αλλά και τις αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Μανώλης Ανδρόνικος (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), το Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Νομαρχία Θεσσαλονίκης), το Αμφιθέατρο Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και τους εκθεσιακούς χώρους των Αποθηκών του Λιμανιού, σε μια νεανική κυψέλη ζωής και δημιουργικής συναναστροφής.

Με ένα πολυσύνθετο μωσαϊκό ταινιών απ’ όλο τον κόσμο, σημαντικούς προσκεκλημένους, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις, αλλά και καινοτόμες δράσεις που υποστηρίζουν και ενισχύουν την κινηματογραφική παραγωγή και προβολή της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει γι’ ακόμη μια φορά το κέντρο του κινηματογραφικού ενδιαφέροντος, έναν χώρο ανακάλυψης των πρωτοποριακών κινηματογραφικών τάσεων, έναν χώρο συνδιαλλαγής και διαλόγου δημιουργών και κινηματογραφόφιλων.

Στην 49η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα παραβρεθούν μεγάλα ονόματα της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής: Οι πολυβραβευμένοι βέλγοι δημιουργοί Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν. Ο αιρετικός ιάπωνας σκηνοθέτης και ηθοποιός Τακέσι Κιτάνο, ο οποίος παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη την τελευταία ταινία του Akires to Kame. O αντισυμβατικός άγγλος σκηνοθέτης Τέρενς Ντέιβις. O δημοφιλής, υποψήφιος δυο φορές για Όσκαρ, ηθοποιός Γουίλεμ Νταφόε που πρωταγωνιστεί στην νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Η σκόνη του χρόνου” (η οποία θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη σε avant premiere, ως ειδική προβολή του ελληνικού τμήματος). O διεθνώς αναγνωρισμένος, βραβευμένος με δυο Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής (για τα σάουντρακ των ταινιών Brokeback Mountain και Babel) και ηγέτης των εξαιρετικών Bajofondo, αργεντινός συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια.

O Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες, ο οποίος θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη για δεύτερη φορά μετά την συμμετοχή του στο μεγάλο αφιέρωμα στον Βραζιλιάνικο Κινηματογράφο που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2006. H παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτις, Λίτα Στάντιτς, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της παραγωγής του αργεντίνικου – και όχι μόνο - κινηματογράφου. H ανερχόμενη ηθοποιός Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, η οποία πρωταγωνιστεί στην ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι The Wrestler που θα ανοίξει το Φεστιβάλ. Η Άρτα Ντομπρόσι, η συγκινητική πρωταγωνίστρια της τελευταίας ταινίας των αδερφών Νταρντέν, Η σιωπή της Λόρνα.

Στα highlights του Διαγωνιστικού τμήματος περιλαμβάνονται 2 παγκόσμιες πρεμιέρες ( Τρεις στιγμές, Without), 3 διεθνείς πρεμιέρες (Μια σκούπα γίνεται χρυσόψαρο, Η κλεψύδρα, Ο θόρυβος των άλλων γύρω μας) και 3 ευρωπαϊκές πρεμιέρες (Εκεί πέρα, Ο τρόφιμος, Άνεμοι του Σεπτέμβρη). Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008, στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Ο Παλαιστής του Ντάρεν Αρονόφσκι. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008, στο Ολύμπιον, με την ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ Ρον Χάουαρντ, Frost/Nixon: Η αναμέτρηση, βασισμένη στην ιστορική πολιτική συνέντευξη του Βρετανού δημοσιογράφου με τον αμερικανό πρόεδρο στη δεκαετία του ’70.

Το φετινό Ελληνικό Τμήμα του φεστιβάλ παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα, το Generation Next, αφιερωμένο στη νέα γενιά του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ συμπληρώνεται από ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μάνο Ζαχαρία. Το πλήρες και αναδρομικό αφιέρωμα στον Έλληνα δημιουργό, περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του, ενός έργου που παρέμεινε για πολλά χρόνια άγνωστο στο ελληνικό κοινό. Ενός έργου με ρίζες ελληνικές, βάσεις σοβιετικές και ιδέες οικουμενικές. Συνολικά 11 ταινίες, 7 μεγάλου μήκους και 4 μικρού μήκους, θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος, δίνοντας στο κοινό την σπάνια ευκαιρία να ανακαλύψει τον κινηματογραφιστή Μάνο Ζαχαρία.

Αφιέρωμα στο έργο δύο σπουδαίων εκπροσώπων του σύγχρονου παγκόσμιου σινεμά, των Βέλγων αδελφών Νταρντέν, διοργανώνει το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Ζαν Πιερ Νταρντέν και ο αδελφός του Λυκ, οι οποίοι και θα παραβρεθούν στο Φεστιβάλ δίνοντας και ένα masterclass, έχουν πίσω τους μια δημιουργική διαδρομή τριάντα ετών και πλούσιες καλλιτεχνικές περγαμηνές, ανάμεσα τους και δύο Χρυσούς Φοίνικες για τα φιλμ Ροζέτα και Το παιδί. Οι ταινίες τους πατούν τόσο υφολογικά όσο και θεματολογικά στα ρεαλιστικά κινήματα του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού σινεμά, ανοίγουν, ωστόσο, ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία του.

Πολύπλευρο αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά το φεστιβάλ, χτίζοντας ένα ψηφιδωτό ταινιών - παραγωγής 2005 έως 2008 - από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη, η Υεμένη, οι ΗΠΑ, η Ιορδανία, η Συρία και η Κύπρος. Οι “Ημέρες Ανεξαρτησίας” συνεχίζουν για τέταρτη συνεχή χρονιά την περιπλάνησή τους στο απρόβλεπτο, ποικιλόμορφο τοπίο του παγκόσμιου ανεξάρτητου σινεμά, με σημαντικούς σταθμούς του φετινού τους ταξιδιού τα αφιερώματα στον ιδιοσυγκρασιακό Άγγλο σκηνοθέτη Τέρενς Ντέιβις αλλά και σε μια εμβληματική προσωπικότητα του αφρικανικού κινηματογράφου, τον Ουσμάν Σεμπέν.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές κλιματικές αλλαγές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η γη μας και την έντονη κρίση που έρχεται ως επακόλουθο, το φεστιβάλ ξεκινά έναν "πράσινο διάλογο" με τους θεατές - έναν εποικοδομητικό διάλογο για το πιο βροντερό SOS που έχει εκπέμψει ποτέ ο πλανήτης μας. Ταυτόχρονα καλεί τους επισκέπτες του να ακολουθήσουν τα Πράσινα Μονοπάτια, το εικαστικό κομμάτι αυτής της ενότητας, μια σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων στους χώρους του Φεστιβάλ και μέσα στην πόλη.

Εκτός από τις προβολές, σημαντικό κομμάτι στη διοργάνωση κατέχουν οι παράλληλες εκδηλώσεις. Φέτος πραγματοποιούνται: έκθεση φωτογραφίας του πολυβραβευμένου μεξικάνου διευθυντή φωτογραφίας Γκαμπριέλ Φιγκερόα (1907 – 1997), έκθεση ζωγραφικής, σχεδίων και προβολών του πολύπλευρου Ρώσου δημιουργού Ρουστάμ Χαμντάμοβ, εγκατάσταση – προβολή του αντισυμβατικού Κροάτη δημιουργού Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα, έκθεση φωτογραφίας για την κινηματογραφική διαδρομή του Μάνου Ζαχαρία, έκθεση με βίντεο και εγκαταστάσεις του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, έκθεση ζωγραφικής του Κυριάκου Κατζουράκη, έκθεση με βιντεοπροβολές, σκίτσα και φωτογραφίες για την Μέση Ανατολή, έκθεση ζωγραφικής της Ράνιας Καπελιάρη και ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Νερό.

Η παράδοση των masterclasses συνεχίζεται και φέτος με τη συμμετοχή δημιουργών όπως οι Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν, ο Μάνος Ζαχαρίας, ο Τακέσι Κιτάνο, ο Τέρενς Ντέιβις, ο συνθέτης Γουστάβο Σανταολάγια, οι διευθυντές φωτογραφίας Γκιγέρμο Ναβάρο και Χάρης Ζαμπαρλούκος, η σεναριογράφος Ντιάμπλο Κόντι, ο ηθοποιός Γουίλεμ Νταφόε κ.α. Τέλος θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συζητήσεις με θέματα τον Κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής, τον Σύγχρονο Τουρκικό Κινηματογράφο, αλλά και την δράση Πράσινοι Διάλογοι. Τα masterclasses και οι ανοιχτές συζητήσεις φέτος υποστηρίζονται από το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ).

Αυτά είναι μερικά από τα δρώμενα του δεκαήμερου φεστιβάλ, που υπόσχεται μια πλήρη οπτικοακουστική εμπειρία στους χιλιάδες των επισκεπτών του. Απολαύστε σινεμά στην κατεξοχήν σινεφίλ μεγαλούπολη, κάντε τις βόλτες σας, ανακαλύψτε τις θεσπέσιες γεύσεις στα γνωστά στέκια της και ρίξτε μια φευγαλέα ματιά στο διεθνές μέλλον του πιο επιδραστικού μέσου των καιρών μας.
Πηγή: Τέο Ιωάννου