Κλείσιμο

Κατάθλιψη και υγεία

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η κατάθλιψη μπορεί να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία, από ό,τι η στηθάγχη, η αρθρίτιδα, το άσθμα ή ο διαβήτης. Η έρευνα βασίστηκε στις εμπειρίες 250.000 ασθενών από 60 χώρες.

Πριν από έξι χρόνια, ο Νιλ Γουόλτον ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση ώστε δεν μπορούσε να κάνει απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα, να φτιάξει ένα φλυτζάνι τσάι. Υπέφερε από βαριά κατάθλιψη και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Είναι σαν να σε κρατά ένα πελώριο χέρι. Σαν να οδηγείς το αυτοκίνητό σου και, ενώ πλησιάζεις σε μια διασταύρωση, ξαφνικά σε αρπάζει ένα τεράστιο χέρι. Η ζωή σου σταματά. Βλέπεις τα πάντα γύρω σου να εξακολουθούν να κινούνται, όμως εσύ επιβραδύνεις όλο και περισσότερο.

Στο πλαίσιο νέας μελέτης διαπιστώθηκε ότι η κατάθλιψη έχει σοβαρότερες επιπτώσεις από πολλές χρόνιες σωματικές ασθένειες, όπως η στηθάγχη, η αρθρίτιδα, το άσθμα και ο διαβήτης. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν οι ασθενείς υποφέρουν από σωματικές και από ψυχικές ασθένειες.

Αυτή η μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αποδεικνύει ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι τόσο σοβαρή όσο και μια χρόνια σωματική ασθένεια. Η μελέτη ήρθε στη δημοσιότητα την κατάλληλη στιγμή, καθώς η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταρτίσει τον προϋπολογισμό των επόμενων τριών ετών για την υγεία.

Η μελέτη ενθαρρύνει τους γιατρούς να δίνουν περισσότερη προσοχή στα συμπτώματα της κατάθλιψης στους ασθενείς τους, ενώ οι επιστήμονες συστήνουν στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να συμπεριλάβουν την κατάθλιψη στα θέματα άμεσης προτεραιότητάς τους.
Πηγή: Πηγή: BBC