Κλείσιμο

Καρκίνος και χώρος εργασίας

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάφορες μορφές καρκίνου που προκαλούνται στους χώρους εργασίας, κυρίως από την εισπνοή ινών αμιάντου και από το παθητικό κάπνισμα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι ο ένας στους δέκα θανάτους από καρκίνο των πνευμόνων σχετίζεται με τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας, καθώς περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εκτίθενται σε αμίαντο, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν τουλάχιστον 90.000 κάθε χρόνο για τον λόγο αυτό.

Χιλιάδες άλλοι πεθαίνουν από λευχαιμία λόγω της έκθεσής τους στο βενζένιο, μία οργανική ουσία που χρησιμοποιείται στα ελαστικά, στα χρώματα, στα φάρμακα και στα ζιζανιοκτόνα και σε μεγάλο βαθμό στις χημικές βιομηχανίες. Οσο γι' αυτούς που εκτίθενται στον καπνό των άλλων στους χώρους εργασίας, κινδυνεύουν δύο φορές περισσότερο να προσβληθούν από καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με όσους εργάζονται σε άκαπνο περιβάλλον.

Η πλειοψηφία αυτών των θανατηφόρων κρουσμάτων καρκίνου στους χώρους εργασίας σημειώνονται στις ανεπτυγμένες χώρες, διότι είναι το αποτέλεσμα της ιδιαίτερα διαδεδομένης χρήσης καρκινογόνων ουσιών όπως ο αμίαντος , το βενζένιο κά, τονίζει η ΠΟΥ, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες να τροποποιήσουν επί το αυστηρότερον τις προδιαγραφές ασφαλείας και να απαγορεύσουν το κάπνισμα στους χώρους εργασίας ώστε να αποφευχθούν εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι.
Πηγή: skai.gr