ΗΒ: Υψηλό ποσοστό εμβολιασμού ηλικιωμένων - Δε θα κυριαρχήσει το στέλεχος της Ν. Αφρικής

ΗΒ: Υψηλό ποσοστό εμβολιασμού ηλικιωμένων - Δε θα κυριαρχήσει το στέλεχος της Ν. Αφρικής

Θανάσης Γκαβός Λονδίνο

Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό των πιο ηλικιωμένων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν δεχθεί να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Συγκεκριμένα, στις ηλικίες άνω των 80 ετών το εμβόλιο έχει χορηγηθεί στο 91% των πολιτών. Στις ηλικίες 75-79 έχει δοθεί στο 95% και στην ηλικιακή κατηγορία πολιτών 70-74 ετών, που πρόσφατα έχουν αρχίσει να λαμβάνουν πρόσκληση για ραντεβού, ήδη στο 75%.

Το εμβόλιο έχει προσφερθεί σε όλους τους τροφίμους οίκων ευγηρίας, με το 93% να το έχει ήδη κάνει.

Συνολικά την πρώτη δόση έχουν κάνει σχεδόν 12,3 εκ. πολίτες και όπως είπε ο κ. Χάνκοκ η κυβέρνηση είναι εντός στόχου να εμβολιάσει και τα 15 εκ. πολιτών στις τέσσερις πρώτες κατηγορίες προτεραιότητας (τροφίμους και εργαζόμενους σε γηροκομεία, υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής, πολίτες άνω των 70, εξαιρετικά ευπαθείς) έως την επόμενη Δευτέρα 15 του μήνα.

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι από σήμερα το μήνυμα προς τους άνω των 70 αλλάζει και όποιος δεν έχει κλείσει ραντεβού για εμβόλιο θα πρέπει να επικοινωνήσει με το σύστημα υγείας NHS και όχι πλέον να αναμένει επιστολή ή τηλεφώνημα.

Ο κ. Χάνκοκ και ο αναπληρωτής αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ τόνισαν επίσης ότι τα υπάρχοντα εμβόλια έχουν κάποιον βαθμό επίδρασης επί των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, ιδίως στην προστασία από βαριά ασθένεια. Πιο αποτελεσματικά είναι έναντι της βρετανικής μετάλλαξης, του λεγόμενου «στελέχους του Κεντ».

Όπως είπαν, ήδη έχουν αρχίσει εργασίες για τροποποίηση εμβολίων ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα οι μεταλλάξεις.

Ο καθηγητής Βαν Ταμ σημείωσε ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος δε φαίνεται να έχει κάποιο «διακριτό πλεονέκτημα μετάδοσης» έναντι της βρετανικής μετάλλαξης και επομένως για τους επόμενους μήνες δεν αναμένεται να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού στη Βρετανία. Για την ώρα, πρόσθεσε, έχουν ανιχνευθεί λίγα κρούσματα του νοτιοαφρικανικού στελέχους στη χώρα, συγκεκριμένα 147.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι είναι πολύ πιθανό και αναμενόμενο να απαιτηθεί πρόσθετος εμβολιασμός των πιο ευπαθών πολιτών με σκεύασμα τροποποιημένο ώστε να αντιμετωπίζει νέες μεταλλάξεις, κάτι που μπορεί να γίνει το φθινόπωρο και έπειτα ίσως κάθε χρόνο.