Ινδία-Κορωνοϊός: «Δεν είναι οκ»- Το καμπανάκι του πρωθυπουργού Μόντι για τον συνωστισμό

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προειδοποίησε σήμερα κατά του συνωστισμού σε τουριστικά σημεία και ζήτησε ταχύτερους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού ενώ τα επίσημα στοιχεία υποδηλώνουν βραδύτερη εξάπλωση των νέων κρουσμάτων.

Η Ένωση Ιατρών Ινδίας (IMA) εξέφρασε χθες φόβους ότι οι συγκεντρώσεις τουριστών και προσκυνητών μπορεί να αποτελέσουν εκδηλώσεις υπερμετάδοσης, τροφοδοτώντας ένα φονικό τρίτο κύμα μολύνσεων και προειδοποίησε να μην υπάρχει εφησυχασμός.

«Θα πω πολύ εμφατικά ότι δεν είναι ΟΚ να έχουμε τεράστια πλήθη σε τουριστικές περιοχές, σε αγορές, χωρίς τη χρήση μάσκας», ανέφερε ο Μόντι σε σχόλια που αναρτήθηκαν στο Twitter, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η τουριστική βιομηχανία έχει πληγεί σοβαρά από τα lockdowns.

Ο απολογισμός των 30,91 εκατ. μολύνσεων λόγω του κορονοϊού στην Ινδία είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Ο επίσημος απολογισμός θανάτων ανέρχεται σε 410.784, πολλοί εκ των οποίων καταγράφηκαν σε ένα βίαιο δεύτερο κύμα μολύνσεων τον Απρίλιο και τον Μάιο όταν οι άνθρωποι πέθαιναν έξω από τα νοσοκομεία καθώς ανέμεναν για κλίνες και πτώματα ξεβράζονταν στις όχθες του ιερού ποταμού Γάγγη.

Σήμερα, οι αρχές ανακοίνωσαν 32.906 νέα κρούσματα --ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τα μέσα Μαρτίου-- συγκριτικά με περίπου 400.000 την ημέρα στο αποκορύφωμα του δεύτερου κύματος.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ξεκίνησε εκστρατεία εμβολιασμού όλων των ενηλίκων με στόχο την ανοσοποίηση 950 εκατ. ανθρώπων έως τα τέλη του έτους, αλλά ο ρυθμός της εκστρατείας επιβραδύνεται λόγω της έλλειψης εμβολίων και διαφορών εμποδίων στην αποθήκευση και μεταφορά τους, και έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 18% του στόχου.

Ο Μόντι ζήτησε επαγρύπνηση απέναντι στα νέα στελέχη του ιού και ταχύτερη εκστρατεία για να προστατευθεί ο πληθυσμός.

Το στέλεχος Δέλτα, που εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία, όπου ειδικοί πρόσφατα ταυτοποίησαν αυτό που θεωρούν ότι είναι νέο στέλεχος και το οποίο ονόμασαν Δέλτα+.

«Για να καταπολεμηθεί το τρίτο κύμα, πρέπει να συνεχίσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού», δήλωσε ο Μόντι.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση χορήγησε λιγότερες από 4 εκατ. δόσεις εμβολίων την ημέρα συγκριτικά με αριθμό-ρεκόρ 9,17 εκατ. την ημέρα που ο Μόντι ξεκίνησε την εκστρατεία.

Ενώ οι νέες ημερήσιες μολύνσεις είναι σε χαμηλό τριών μηνών, οι θάνατοι δεν έχουν μειωθεί με τον ίδιο ρυθμό, προκαλώντας ανησυχία ότι οι τοπικές κυβερνήσεις, που έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν τους δικούς τους περιορισμούς, αίρουν το lockdown με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα 2.020 νέους θανάτους λόγω της COVID-19 αλλά ο απολογισμός αυτός περιλαμβάνει θανάτους προηγούμενων ημερών που δεν είχαν ήδη καταγραφεί στην πολιτεία Μαντία-Πραντές, στην κεντρική Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η επικαιροποίηση του αριθμού των θανάτων από τις κρατικές αρχές έρχεται μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα αφού οι πολιτείες Μαχαράστρα και Μπιχάρ, οι πλέον πολυπληθείς στην Ινδία, αναθεώρησαν σημαντικά προς τα πάνω τους αριθμούς των νεκρών, προκαλώντας ανησυχία για ελλιπή καταγραφή στοιχείων και αιτήματα για ευρύτερη αναθεώρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ