«Στημένο» από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν σύμφωνα με τον αυτοεξόριστο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ το πραξικόπημα  του Ιουλίου του 2016.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του δημοσιογράφου στο Nordic Monitor στόχος του Ερντογάν ήταν με αυτόν τον τρόπο να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την πολιτική του υπόσταση υποδεικνύοντας πως καμία δύναμη δεν είναι ικανή να τον ανατρέψει, αποκτώντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Τούρκος Πρόεδρος μάλιστα, προκειμένου να πετύχει τις επιδιώξεις του αξιοποίησε τον Σαντίκ Ουστούν, έναν μυστικό πράκτορα ο οποίος σήμερα διευθύνει τις μυστικές επιχειρήσεις της Αγκυρας στη Λιβύη και κατ’ ουσίαν ανέλαβε να ενορχηστρώσει για λογαριασμό του Προέδρου το πραξικόπημα . 

Ποιος είναι ο Σαντίν Ουστούν

Σύμφωνα με την έρευνα στην οποία έχει προβεί το Nordic Monitor, ο Οστούν είναι ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT).

Είχε ρόλο- κλειδί στην οργάνωση ισλαμιστικών ομάδων στη Λιβύη το 2011 και αργότερα επέστρεψε στην Τουρκία για να διεξάγει πολιτικές επιχειρήσεις εξ ονόματος του Προέδρου Ερντογάν. 

Συνέβαλε στο να σχεδιαστεί το αποτυχημένο πραξικόπημα, παγίδευσε στρατηγούς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με αυτό και πλαισίωσε την κινητοποίηση στρατευμάτων με το πρόσχημα τρομοκρατικών απειλών έκτακτης ανάγκης προκειμένου να κατηγορήσει τον «αιώνιο εχθρό»  Ερντογάν, κίνημα Γκιουλέν, για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Πλέον έχει μεταβεί στη Λιβύη για να στηρίξει την κυβέρνηση Σάρατζ που είναι ευθυγραμμισμένη με τις θέσεις Ερντογάν και επί του παρόντος είναι υπεύθυνος για επιχειρήσεις πληροφοριών στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

To λάθος που τον πρόδωσε

Ένα.. μεγάλο χρονικό λάθος ήταν αυτό που πρόδωσε τον ρόλο του Ουστούν στο υποτιθέμενο πραξικόπημα, αναφέρει το δημοσίευμα που περιγράφει πως ο κατάσκοπος βιάστηκε να κατονομάσει τον στρατηγό, μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, Ακιν Οζτούρκ, ως έναν εκ των πρωτοστατών του πραξικοπήματος στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο, εκεί που έλαβαν χώρα συγκρούσεις μεταξύ πραξικοπηματιών και δυνάμεων φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση.

Όπως αποδείχτηκε εν συνεχεία ο Οζτούρκ βρισκόταν στο σπίτι της κόρης του, που απέχει 4-5 χιλιόμετρα από το Ικόνιο και τις ώρες που το πραξικόπημα ήταν σε εξέλιξη...έπαιζε με τα εγγόνια του, μη έχοντας μάλιστα εικόνα για το τι εξελισσόταν εκείνες τις ώρες. Παράλληλα, ο Οζτούρκ ουδέποτε σχετίστηκε με το κίνημα Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Διοίκησης του 8ου Σώματος Στρατού, ο Ουστούν τηλεφώνησε στον αρχηγό του Σώματος στις 23:17’ στις 15 Ιουλίου. Στην επικοινωνία αυτή τον ενημέρωσε ότι ένα πραξικόπημα βρισκόταν εν εξελίξει και ο στρατηγός Οζτούρκ ήταν ο ηγέτης του.

Περίπου 20 λεπτά μετά την κλήση, ο Ουστούν έδωσε εντολή στον Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων Αμπιντίν Ουνάλ να καλέσει τον Οζτούρκ επειγόντως στη βάση, όπως και έγινε.

Όταν ο Οτζουρκ βρέθηκε ενώπιον του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ, ο τελευταίος του εξήγησε ότι ορισμένοι αξιωματικοί είχαν συμμετάσχει σε κάποιου είδους πραξικόπημα ζητώντας του να μεσολαβήσει για να παραδοθούν. Ο Οζτούρκ παραξενεύτηκε από την εντολή να μιλήσει ο ίδιος στους πραξικοπηματίες . Εκ των υστέρων, συνειδητοποίησε ότι η παρουσία του στη μέση των γεγονότων είχε ενορχηστρωθεί και ότι είχε οδηγηθεί ως πρόβατο στη σφαγή.

Πηγή: Nordic Monitor