Με την κατάθεση του διευθυντή λογιστηρίου του λιβανέζικου κατασκευαστικού ομίλου CCC, Αντώνη Λιανού, συνεχίστηκε σήμερα το έργο της η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής με σκοπό να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Ο κ. Λιανός κλήθηκε στην Επιτροπή προκειμένου να δώσει απαντήσεις για τη σύμβαση των 3 εκατ. ευρώ CCC- Καλογρίτσα, με σκοπό τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού.

Ωστόσο, φέρεται να δήλωσε ότι δε θυμάται το περιεχόμενο της επίμαχης σύμβασης και αν το ποσό αυτό αφορούσε στη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, του λεγόμενου ΣΥΡΙΖΑ Channel,  σημειώνοντας ότι  συνεργασία της CCC με την εταιρεία Καλογρίτσα συνάφθηκε στο πλαίσιο των πρακτικών που ακολουθούνται για κατασκευαστικά έργα στο εξωτερικό. Υποστήριξε δε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία επαφή ούτε με τον κ. Πάππα ούτε με τον κ. Καλογρίτσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ρωτήθηκε εάν η συμφωνία αφορούσε στη χρηματοδότηση Καλογρίτσα για την απόκτηση καναλιού, απάντησε αρνητικά.

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο μάρτυρας φέρεται να δήλωσε τα εξής:   

Αντώνης Λιανός: Όταν έγινε η σύμβαση CCC- Καλογρίτσα δεν είχε πάρει η πρώτη το έργο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η σύμβαση περιέγραφε δύο - τρία έργα, όμως δεν τη θυμάμαι.

Σταύρος Κελέτσης (Πρόεδρος Επιτροπής): Η σύμβαση είχε τους όρους; Λεπτομέρειες; Ήταν μια πολύ γενική σύμβαση;

Λιανός: Σε αυτά τα έργα υπάρχουν λεπτομέρειες που δίδονται κατά τη διάρκεια του έργου.

Κελέτσης: Η CCC είχε συνεργαστεί με την Τοξότης σε αλλά έργα; Είχε τη φερεγγυότητα για τέτοια έργα;

Λιανός: Εγώ ασχολούμαι κυρίως στο εξωτερικό. Έβλεπα όμως πως η Τοξότης έκανε τα έργα της ΔΕΗ και άλλα.

Δημήτρης Μαρκόπουλος (ΝΔ): Ξέρατε αν έκανε ποτέ διεθνή έργα; Επιμένω. Είχε η Τοξότης διεθνή εμπειρία;

Λιανός: Δεν το γνωρίζω. Είχα ακούσει για κάποια έργα στα Βαλκάνια. Δεν είμαι όμως σίγουρος.

Κάποιες άλλες πηγές τονίζουν ότι ο μάρτυρας δήλωσε πλήρη άγνοια και για την κωδική ονομασία «Λευκό Οίκο» που αποτελεί μέρος της δικογραφίας.  

«Δεν άκουσα τίποτα από τους εμπλεκόμενους για Λευκό Οίκο», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Κοινοβουλευτικές πηγές ΝΔ
Από τη σημερινή κατάθεση του οικονομικού διευθυντή της εταιρίας CCC κ. Αντώνη Λιανό επιβεβαιώθηκε η γνώση της εταιρείας ότι τα 3 εκατ. ευρώ της δήθεν υπεργολαβίας ενός έργου που δεν υπήρχε καν τη στιγμή εκείνη, θα κατευθύνονταν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Επιπλέον ο κ. Λιανός υποστήριξε ότι ο κ. Καλογρίτσας ενημέρωσε πλήρως για την πορεία του διαγωνισμού και το υπό ίδρυση κανάλι, ενημερώνοντας με email τον ίδιο ότι έγινε δεκτή η εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής και του απέστειλε το Business Plan του υπό ίδρυση καναλιού.

Επέμεινε δε στους ισχυρισμούς της εταιρείας CCC αλλά δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος αγνοεί τις επιμέρους συναντήσεις της εταιρίας με τον κ. Καλογρίτσα και με την Κυβέρνηση.

Αναγνώρισε τέλος ότι έχει στη διάθεση του ενδοεταιρικά e-mail που αφορούν τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών και δεσμεύτηκε ότι θα τα προσκομίσει στην Επιτροπή.

Όπως ο κ. Λιανός ευχήθηκε με email “Good Luck” στον κ. Καλογρίτσα έτσι λοιπόν και εμείς ευχόμαστε «Good Luck» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινοβουλευτικές πηγές ΣΥΡΙΖΑ
Σε πλήρη κατάρρευση του μυθεύματος Καλογρίτσα-ΝΔ σε βάρος του Νίκου Παππά οδηγήθηκε και η σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής. Ο μάρτυρας Αντώνης Λιανός, οικονομικός σύμβουλος της CCC, κατέρριψε πλήρως τους ισχυρισμούς του εργολάβου και της κυβέρνησης περί συμφωνίας για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, φιλικού προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχετική ερώτηση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικά αρνητικός, επιμένοντας, ήδη από την αρχή της κατάθεσής του, πως η συμφωνία των δύο μερών, CCC και Καλογρίτσα, αφορούσε την κατασκευή εμπορικού κέντρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε ερώτηση του Τ. Μπαρτζώκα (ΝΔ) τόνισε ότι «αν υπήρχε άλλη συμφωνία, πέραν αυτής, τότε θα την ήξερα», προσθέτοντας: «Η CCC δεν έχει καμία επένδυση στον χώρο των media».

Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η δήλωση του μάρτυρα ότι σε δύο συσκέψεις με τους εκπροσώπους της Τοξότης για κατασκευαστικά έργα, στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος, «η μόνη μας αγωνία ήταν η επιστροφή των 3 εκατ. που δώσαμε στον Καλογρίτσα για το έργο στα Εμιράτα».

Ο μάρτυρας, απαντώντας στη Ν.Δ., εμφανίστηκε, επίσης, κατηγορηματικός ότι δεν γνωρίζει για καμία συνάντηση στο Μαξίμου και επεσήμανε ότι δεν άκουσε τίποτα από τους εμπλεκόμενους για «White House». Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Τάσου Μπαρτζώκα για το τι είναι το «White Porscha», ο κ. Λιανός είπε: «Μπορεί να είναι και η λευκή Πόρσε που είχε ο κ. Fouad Choury, με αμερικάνικη προφορά. Ο κ. Fouad έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αμερική».

Καλό Σαββατοκύριακο και ας προσέχει η οικογένεια Καλογρίτσα (πατέρας και υιός) τις επαφές με ενεργά κρούσματα…

Οι ίδιες πηγές απαντώντας στη ΝΔ σχολίασαν «να ευχηθούμε «good night and good luck» στη Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές της οποίας στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους για τα λεγόμενα του μάρτυρα. Και μάλιστα του επιτέθηκαν φραστικά, ενώ τον διέκοπταν διαρκώς, κάτι που ανάγκασε τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Κελέτση, να τους επαναφέρει στην τάξη. Για ποιο λόγο άραγε τέτοια «ανησυχία»;

Οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής θα συνεχιστούν τη Δευτέρα με την εξέταση του κ. Χρ. Καλογρίτσα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιτροπής, η εξέταση του επιχειρηματία θα εκταθεί σε 3-4 συνεδριάσεις.

Πηγή: skai.gr